COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ruleta rusească...

1448 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ruleta rusească...

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ruleta rusească...

Războiul e atât de aproape încât îi simţi suflarea aducătoare de moarte.

Urgia sa mi-a adus aminte de o carte.

Se numeşte chiar aşa, „Războiul” şi e scrisă de un rus, Ivan Stadniuk.

Cartea este despre „Marele Război de Apărare a Patriei” cum numesc ruşii cea de-a doua conflagraţie mondială.

Scrisă fiind de un rus, evident că descrierea nenorocirii trăite în acel război devastator, se referă în primul rând la poporul rus.

Acum, când au atacat Ucraina în mod criminal, mă-ntreb dacă vreunul din conducătorii Rusiei de azi or fi citit cartea aceea.

Mă tem că nu.

Altfel, ar fi ştiut că nu numai ei sunt patrioţi.

Ar mai fi ştiut că nebunia declanşării unui război nu duce nicăieri altundeva decât în ospiciul rezervat de istorie proscrişilor săi.

Si atunci, de ce ?!

Răspunsul l-am aflat de la Eminescu.

Da, de la jurnalistul Mihai Eminescu.

Iată, ce spunea el:

„Împărăţia rusească nu este un stat, nu este un popor, este  o lume întreagă care, negăsind în sine nimic de o măreţie intensivă, caută mângâierea propriei măriri în dimensiuni mari”.

„Chiar în lăuntrul împărăţiei sale, nici prin muncă paşnică, nici prin lucrare sufletească, aceste puteri (ale ţarului-na) nu se pot consuma; pentru aceea, ei dau mereu năvală în afară, altfel ar trebui să se mistuiască în lupte interne".

Eminescu i-a ghicit bine pe ruşi vorbind despre „dibăcia Rusiei în mânuirea intrigii, în arta de a semăna discordia, de a se servi de dihoniile dintre partide, de a face uz când de dezmierdari şi de daruri, când de amenintari, nestând la îndoială pentru a aţâţa revolte militare şi a alcătui societăţi secrete”.

Având asta în minte, nu-l credeţi pe Putin nici când spune adevărul.

Adevărul lui este ruleta rusească.

Dac-ar putea s-o joace singur...

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici