Ion Cristoiu: Clasarea Dosarului 10 august 2018 convine de minune actualei Puteri. Cea care va apela la jandarmi s-o apere de demonstranţi

  • Ion Cristoiu: Marţi, 2 februarie 2020, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT, trimisă în septembrie 2020, de redeschidere a Dosarului 10 august 2018. Pentru a desluşi tîlcurile sentinţei, trebuie să trecem în revistă avatarurile acestui dosar în Justiţia Română
  • Ion Cristoiu: 10 august 2018 a fost gîndit de Regizorii din umbră ca momentul de început al aducerii la Victoria a Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis şi al căderii Puterii PSD-iste. Prin manipularea la care s-a dedat Divizia Presă, Piaţa Victoriei din 2018 a luat locul în mentalul colectiv Pieţei Universităţii din 1990, aşa cum aceasta din urmă a luat locul Pieţei Revoluţiei din decembrie 1989
  • Ion Cristoiu: O anchetă corectă ar fi cerut investigarea ambelor părţi în conflict: Şi a jandarmilor, şi a demonstraţilor. Cum însă Klaus Iohannis indicase şi cine trebuie anchetat ca responsabil, ba mai mult şi cine trebuie condamnat, procurorii s-au trezit într-o situaţie tipic postdecembristă
1090 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Clasarea Dosarului 10 august 2018 convine de minune actualei Puteri. Cea care va apela la jandarmi s-o apere de demonstranţi

Sursa foto: Mediafaxfoto

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că respingerea redeschiderii Dosarului 10 august convine preşedintelui Klaus Iohannis şi tuturor celor care conduc azi România, deoarece se hrănesc electoral din evenimentele de acum trei ani, aşa cum după 23 august 1944, comuniştii în frunte cu Dej, s-au hrănit electoral din Griviţa 33, iar Piaţa Victoriei de azi devine în mentalul colectiv Piaţa Universităţii din anii 90, care, la rândul ei, a luat locul Pieţiei Revoluţiei din decembrie 1989.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Marţi, 2 februarie 2020, Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT, trimisă în septembrie 2020, de redeschidere a Dosarului 10 august 2018.

Pentru a desluşi tîlcurile sentinţei, trebuie să trecem în revistă avatarurile acestui dosar în Justiţia Română.

Dosarul a fost deschis pe 11 august 2018, a doua zi după tulburările din 10 august 2018, de Parchetul Militar Bucureşti.

Pe 14 august 2018 Dosarul e preluat de Parchetul General, Secţia Militară.

Pe 26 iunie 2019, Dosarul e preluat de DIICOT.

Pe 15 iulie 2019, Dosarul e clasat de DIICOT.

Pe 4 august 2020, sub presiunea lui Klaus Iohannis, Georgiana Hosu, numită la şefia DIICOT de preşedinte, cere Curţii de Apel redeschiderea Dosarului.

Pe 10 august 2020, Curtea de Apel trimite Dosarul la Tribunalul Bucureşti.

 În fine, pe 2 martie 2021, Tribunalul Bucureşti – Camera Preliminară – respinge cererea DIICOT.

E sau nu corectă decizia Tribunalului Bucureşti?

Am scris nenumărate articole despre momentul 10 august 2018, pe care l-am trecut fără să şovăi în seria momentelor postdecembriste condamnate să rămînă în veci fără dezlegare. Şi nu din cauză că nu s-ar găsi pînă la urmă dedesubturile diversiunilor care au fost aceste momente, ci pentru că din start ele au fost politizate şi prin manipulare au împărţit societatea noastră în două. În aceste condiţii orice investigaţie obiectivă a fost imposibilă şi orice sentinţă judecătorească riscantă. Şi azi după 31 de ani de cercetare din partea specialiştilor şi după un Rechizitoriu profesionist făcut de Parchet, mai sînt cetăţeni care susţin că Terorişti au existat. Sînt de regulă fani ai lui Ion Iliescu.

Ca moment complex, cu multe enigme nici azi dezlegate – şi nu numai de magistraţi, dar şi de specialişti – momentul 10 august 2018 a fost politizat chiar din seara lui 10 august 2018. PSD de la vremea respectivă, întruchipat de Liviu Dragnea, a acuzat o tentativă de Lovitură de Stat. Klaus Iohannis a ieşit în spaţiul public înainte chiar de încheierea incidentelor şi a acuzat PSD de reprimarea demonstranţilor paşnici.

Deşi adevărul era pe undeva la mijloc, a biruit în spaţiul public punctul de vedere al lui Klaus Iohannis. Şi nu pentru că pe Klaus Iohannis l-ar da afară din casă elocvenţa, ci pentru că 10 august 2018 a fost gîndit de Regizorii din umbră ca momentul de început al aducerii la Victoria a Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis şi al căderii Puterii PSD-iste. Prin manipularea la care s-a dedat Divizia Presă, Piaţa Victoriei din 2018 a luat locul în mentalul colectiv Pieţei Universităţii din 1990, aşa cum aceasta din urmă a luat locul Pieţei Revoluţiei din decembrie 1989. Pentru partide precum USRPLUS 10 august 2018 a fost ca pentru PCR Evenimentele de la Griviţa 1933. Personaje precum Klaus Iohannis şi Rareş Bogdan au transformat gazul din Piaţa Victoriei în combustibilul pentru viteza de rachetă a creşterii capitalului lor politic. De pe 10 august 2018 începe şi declinul PSD. Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan au administrat dezastruos Tulburările din 10 august 2019. Pentru mine a fost o dovadă că evenimentele din 10 august 2018, ca şi cele din zilele premergătoare, au fost puse la cale de aceleaşi forţe obscure care au regizat Diversiunea cu teroriştii.

Pe 10 august 2018 Klaus Iohannis intrase deja în bătălia pentru un al doilea mandat.

 El avea tot interesul să prezinte Tulburările drept o reprimare de către PSD a manifestanţilor paşnici, manifestanţi care-şi găseau în persoana lui sprijinul pentru a fi răzbunaţi.

Sub acest semn el a ordonat Parchetului deschiderea unei investigaţii. Nu a spus – cum i-ar fi cerut Constituţia şi bunul-simţ – vreau o investigaţie profundă, obiectivă pentru a stabili cauzele incidentelor, ci a indicat din start ca investigaţia să stabilească responsabilii pentru reprimare:

Şefii jandarmilor.

De ce şefii jandarmilor?

Pentru că astfel devenea credibilă în spaţiul public acuzaţia că adevăraţii vinovaţi sînt liderii PSD. Care lideri ordonaseră şefilor jandarmilor să gazeze Poporul nevinovat.

Klaus Iohannis era atunci – cum e şi acum – Jupînul României. Prin urmare, Parchetul militar de pe lîngă Tribunalul Bucureşti s-a pus în mişcare chiar de a doua zi. Dosarul nu viza însă şi acuzarea instigatorilor la dezordine, în frunte cu jurnalistul Rareş Bogdan. Moderator la Realitatea, Rareş Bogdan a transmis în direct din Piaţa Revoluţiei nu în postura de minim jurnalist, ci în postura de maxim instigator. Dacă alţi instigatori au influenţat să dea cu bolovani în jandarmi pe cîţiva inşi din Piaţă – cei din jurul lor – Rareş Bogdan a instigat întreaga Piaţă să purceadă la linşarea jandarmilor prin isteriile sale transmise în direct la tv. De altfel, Rareş Bogdan ca şi alţi ziarişti, e cel care a transformat o manifestare paşnică într-una violentă prin intervenţiile iresponsabile din studio în zilele premergătoare demonstraţiei.

O anchetă corectă ar fi cerut investigarea ambelor părţi în conflict:

Şi a jandarmilor, care au depăşit limitele intervenţiei profesioniste.

Şi a demonstraţilor, care au depăşit limitele protestului paşnic, civilizat.

Cum însă Klaus Iohannis indicase şi cine trebuie anchetat ca responsabil, ba mai mult şi cine trebuie condamnat, procurorii s-au trezit într-o situaţie tipic postdecembristă.

Pe de o parte, erau ordinele date de Klaus Iohannis prin intermediul şefilor dependenţi cu postul de preşedinte.

Pe de alta, era lipsa probelor pentru ca să fie acuzaţi cei pe care îi voia condamnaţi Klaus Iohannis.

Şi atunci s-a ajuns la o soluţie românească:

Pasarea cartofului fierbinte.

Dosarul a fost pasat de la un parchet la altul, de la un procuror la altul.

Procurorii aveau deja imaginea a ce se va întîmpla cînd Klaus Iohannis nu va mai fi preşedinte. Ceva asemănător cu ce s-a întîmplat după ce Traian Băsescu n-a mai fost preşedinte. Toţi cei care au comis abuzuri crezînd că nu li se va întîmpla nimic după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni au sfîrşit prin a plăti. Unii profesional, alţii juridic.

Pasat de Curtea de Apel Tribunalului Bucureşti, Dosarul a fost respins prin sentinţă definitivă.

Nici un judecător normal la cap n-ar fi admis redeschiderea Dosarului.

Asta deoarece dosarul n-avea nici o probă pentru acuzarea că şefii jandarmilor a ordonat o reprimare a mulţimii paşnice la ordinele lui Liviu Dragnea şi Carmen Dan.

Şi n-avea nici o probă nu numai, pentru că nu s-au găsit, dar şi pentru că procurorii au plasat dinadins în dosar atîtea nerozii că nici un student la Drept nu l-ar fi admis.

Prin respingerea redeschiderii Dosarului, şefii de atunci ai jandarmilor nu mai pot fi tîrîţi în judecată.

Cui convine această soluţie?

Răspunsul trimite la un eveniment petrecut pe 24 februarie 2021 la Cotroceni:

Împotriva poliţiştilor care protestau în faţa Palatului, jandarmii au intervenit fără menajamente.

 Ca şi demonstranţii din 10 august 2018, cei din 24 februarie 2021 s-au plîns că jandarmii i-au gazat fără milă.

Respingerea dosarului convine lui Klaus Iohannis, lui Florin Cîţu şi tuturor celor care conduc România de azi.

De data asta Palatul Victoria poate fi ameninţat de demonstranţii anti-Guvernul Cîţu.

Aşa cum deja a fost ameninţat Palatul Cotroceni.

Şi dacă şefii de acum ai jandarmilor ar şti că înaintaşii lor au fost condamnaţi, pentru că au fost duri în apărarea Palatului, cum să creadă cineva că acum ei ar cuteza să fie duri?!

Dacă nu erau duri, demonstranţii din 10 august 2018, instigaţi de Rareş Bogdan ar fi dat năvală în Guvernul Dăncilă.

Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstraţii ar putea da năvală în Guvernul Cîţu.

Astfel că absolvirea jandarmilor de orice vină serveşte interesele actualei Puteri.

De ce a forţat-o Klaus Iohannis pe Georgiana Hossu să ceară redeschiderea Dosarului pe 4 august 2020?

Pentru că pe 4 august 2020, Klaus Iohannis era în plină campanie electorală pentru victoria PNL.

Şi nu voia ca soluţia dată de DIICOT de clasare a Dosarului să fie folosită de USRPLUS împotriva sa şi a PNL.

De ce fac liderii actualei Puteri atîta scandal, pentru că jandarmii au fost absolviţi de orice vină?

Pentru că de la 10 august 2018 încoace, PNL, USRPLUS şi chiar Klaus Iohannis s-au hrănit electoral din 10 august 2018.

Aşa cum după 23 august 1944, comuniştii în frunte cu Dej, s-au hrănit electoral din Griviţa 33.

Dacă n-ar fi făcut gălăgie toată demagogia lor în legătură cu 10 august 2018 s-ar fi dus dracului.

Şi cum ştiu că dosarul nu se va redeschide, nu-i costă nimic să dea inutil din gură!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici