Ion Cristoiu: Cum transpune în practică PNL indicaţia lui Klaus Iohannis că trebuie să stăm cu faţa spre Vest şi cu fundul spre Est

  • Ion Cristoiu: Consilierii PNL, aflaţi sub conducerea unuia dintre cei mai siniştri baroni locali ai partidului de Guvernămînt – Ion Ştefan, zis Grindă – s-au opus ca Vasile Soare să fie declarat cetăţean de onoare al oraşului Focşani. Argumentul? Vasile Soare a fost ambasador al României în Est şi nu în Vest!
  • Ion Cristoiu: Livia Marcu e profesoară şi doctor în Filologie, consilieră PNL. Partidul a pricopsit-o cu postul de director al Casei Corpului Didactic. Se spune prin Focşani că e cumătra lui Ion Ştefan şi urmează să fie promovată ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
  • Ion Cristoiu: Ca şi Ilie Barbu din 1954, pentru a nu greşi şi evident a pierde funcţia din Focşani şi funcţia promisă la Bucureşti, ea s-a gîndit să repete papagaliceşte ce a auzit la şedinţele de partid: Că trebuie să fim cu faţa spre Vest şi cu fundul spre Est!
1242 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Cum transpune în practică PNL indicaţia lui Klaus Iohannis că trebuie să stăm cu faţa spre Vest şi cu fundul spre Est

Publicistul Ion Cristoiu denunţă opoziţia consilierilor PNL din Focşani de a-l răsplăti pe fostul ambasador al României la Moscova, Vasile Soare, cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pe motiv că acesta a fost diplomat în Est şi nu în Vest, pentru a-i face pe plac şefului suprem al partidului, Klaus Iohannis.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Povesteşte Marin Preda în volumul Imposibila întoarcere o întîmplare din 1954, anul apariţiei în cinematografe a filmului Desfăşurarea, ecranizare a cărţii sale apărute în 1952:

<După vizionarea la şcoala din sat a filmului Desfăşurarea consăteanul meu Ilie Barbu, care n-are, în afară de nume, nici o legătură cu Ilie Barbu din nuvelă şi din film, a fost chemat la sfatul popular de către doi inşi de la raion.

― Tovarăşe Ilie Barbu, i-au spus aceştia, dumneata l-ai cunoscut pe Marin Preda. Ce poţi să ne spui de­spre el?

La care Ilie Barbu, ce s-o fi gîndit el şi ce socoteli şi-o fi făcut, s-o fi gîndit şi la soarta mea (n-a înţeles ce rost are această întrebare şi cine ar fi cei care i-o adresează), dar s-a gîndit, bineînţeles, şi la soarta lui, pe care trebuia negreşit s-o pună la adăpost pentru părerea pe care ar fi putut s-o aibă despre mine, şi pe care trebuia s-o exprime fără ocol; le-a dat următorul răspuns:

― Tovarăşi! Marin Preda a fost un prăpădit. Tră­iască Partidul Comunist!>

Sîntem în 1954. Era acest Ilie Barbu atît de nerod încît să răspundă astfel unei întrebări normale? Nu, nu era- sugerează Marin Preda, unul dintre cei mai mari cunoscători ai sufletului românesc din Istoria literaturii noastre. Ilie Barbu era un om simplu care voia să supravieţuiască. Şi cum altfel puteai supravieţui în comunismul anilor 50 decît repetînd papagaliceşte ceea ce spunea Partidul?

Despre fostul ambasador al României la Moscova, Vasile Soare, am scris şi am vorbit în numeroase rînduri. Puţini sînt nu doar ambasadorii, dar şi demnitarii postdecembrişti, care să fi făcut atîtea pentru ţara asta ca Vasile Soare. Timp de 10 ani, fără a-şi neglija îndatoririle din fişa postului, Vasile Soare s-a ocupat de soarta românilor morţi în Rusia în timpul campaniei din Est, fie în luptă, fie în lagărele de prizonieri. Graţie osîrdiei sale s-a putut publica o listă cu 21.000 de prizonieri români identificaţi, lagărele în care au murit aceştia şi locurile de înhumare. Urmaşii de azi ai celor morţi în imensitatea Rusiei au aflat astfel unde au murit şi unde au fost înmormîntaţi înaintaşii lor.

Vasile Soare nu s-a mulţumit cu atît.

S-a zbătut pentru ca pe întreg teritoriul Rusiei să se ridice monumente comemorative în memoria prizonierilor de război morţi în lagărele de concentrare. Vasile Soare – şi eu pot depune mărturie – a contribuit decisiv şi la inaugurarea celor două cimitire de onoare româneşti – cel de la Rossoşka (la Stalingrad) şi cel de la Apşeronsk (din Kuban). Cine ştie cît de cît răceala cu care ne privesc autorităţile din Rusia în contextul relaţiilor încordate Bucureşti - Moscova, îşi dă seama cîtă energie, cît timp şi cîtă inteligenţă a folosit Vasile Soare pentru lucrurile formidabile reuşite în numele României. Urmînd exemplul multor ambasadori români, Vasile Soare putea să doarmă pe cuptor timp de 10 ani, realitate şi de faptul că practic în aceşti ani relaţiile româno-ruse au fost practic inexistente şi prin urmare activitatea de ambasador la Moscova s-a redus drastic. Pentru tot ce a făcut Vasile Soare ar fi trebuit să primească Steaua României.

Vasile Soare e din Vulturu, comună de lîngă Focşani. Primarul Focşaniului, Valentin Misăilă, s-a gîndit să-l răsplătească cu Titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Focşani. Ce înseamnă cetăţean de onoare a oraşului Focşani într-o ţară în care Steaua României o au toţi neisprăviţii? Mai nimic. Cu toate acestea, om serios, Vasile Soare, în prezent ambasador al României în Azerbaidjan, a primit bucuros propunerea şi supunîndu-se procedurii şi-a prezentat prin Zoom realizările ca ambasador în Federaţia Rusă.

Ei bine, consilierii PNL, aflaţi sub conducerea unuia dintre cei mai siniştri baroni locali ai partidului de Guvernămînt – Ion Ştefan, zis Grindă – s-au opus ca Vasile Soare să fie declarat cetăţean de onoare al oraşului Focşani.

Argumentul?

Vasile Soare a fost ambasador al României în Est şi nu în Vest! Dacă ar fi fost ambasador în Vest ar fi meritat votul consilierilor PNL. Cel puţin aşa a susţinut în şedinţă consiliera PNL Livia Marcu:

<Sunt Lidia Marcu, consilier local din cadrul grupului PNL, şi aş începe spunând că şi bunicul meu a fost prizonier, cred că tot vreo 7 ani, şi e bine că ne referim la jertfa pe care românii au făcut-o în cel de-al Doilea Război Mondial, însă, în acelaşi timp sunt doctor în filologie şi teza mea de doctorat se referă la paradigma activităţii în spaţiul european. (...)

De aceea, aş vrea să reamintesc că suntem o ţară pro-europeană şi mi-ar fi plăcut să aflu că avem deschidere şi către spaţiul european, într-adevăr în ceea ce facem ne asumăm şi această etichetare atunci când suntem în slujba unui spaţiu ideologic reprezentativ şi mă refer la Rusia sau la Uniunea Sovietică de dinainte de 1989. În acest sens, aş dori să fim mai ponderaţi atunci când vorbim de relaţia cu Rusia, este o relaţie diplomatică, este extrem de delicată, însă aş dori, şi oraşul Focşani să fie un oraş deschis comunicării către spaţiul european în egală măsură şi mai mult decât atât să vedem că, după 30 de ani de la revoluţie, se întâmplă lucruri importante aici, ceea ce se observă mai greu.

De aceea şi implicarea noastră, nu neapărat politică, pe plan structural trebuie să fie mai intensă şi înţelegem că că e loc sub soare pentru toată lumea, însă principiile pro-europene ar trebui să învingă.>

Aşa cum se recomandă, Livia Marcu e profesoară şi doctor în Filologie. Poate fi un profesor, care pe deasupra mai e şi doctor în Filologie, atît analfabet încît să refuze ambasadorului nostru la Moscova diploma de cetăţean de onoare al oraşului Focşani pe motiv că Focşaniul şi Vrancea sînt teritorii proeuropene?

Evident, nu.

Livia Marcu e consilieră PNL. Ca membră PNL, ea ştie că Şeful Suprem al Partidului, Tovarăşul Klaus Iohannis, a zis că România trebuie să stea cu faţa la Vest şi cu fundul la Est. Sînt aproape sigur că nu e analfabeta pe care o dezvăluie intervenţia ei halucinantă, unică în istoria neroziilor postdecembriste. Ca şi Ilie Barbu din 1954, pentru a nu greşi şi evident a pierde funcţia din Focşani şi funcţia promisă la Bucureşti, ea s-a gîndit să repete papagaliceşte ce a auzit la şedinţele de partid:

Că trebuie să fim cu faţa spre Vest şi cu fundul spre Est!”

 NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici