Ion Cristoiu: Dezvăluirea împotriva lui Florin Cîţu îl loveşte pe Ludovic Orban!

  • Ion Cristoiu: Tărăboiul zilei de miercuri, 11 august 2021 (pentru că doar tărăboi e, dintre cele care scot mult fum de vorbe, dar nu lasă în urmă nimic pentru România reală, nici măcar cenuşa) s-ar putea numi Cum a fost prins Florin Cîţu cu 20 de ani în urmă beat la volan în America şi cum a făcut el pentru asta două zile de închisoare.
  • Ion Cristoiu: Florin Cîţu lasă să se înţeleagă că dezvăluirea e opera grupării Ludovic Orban. Aşa lasă să se înţeleagă şi Rareş Bogdan. Dezvăluirea apare însă în ochii membrilor PNL ca o trecere a liniei roşii de către competitorii din cursă. Au apărut deja semnale de alarmă dinspre lideri ai PNL şi ziarişti de Dreapta că s-a ajuns prea departe cu Bătălia internă.
  • Ion Cristoiu: Nu ştim cine a pus la cale tărăboiul. Ştim sigur însă că Ludovic Orban nu se poate apăra de acuzaţia că el a strecurat în presă dezvăluirea. Orice ar spune nu-l crede nimeni. Prin urmare, Ludovic Orban apare în ochii liberalilor drept un competitor în stare de orice pentru a cîştiga competiţia.
19035 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Dezvăluirea împotriva lui Florin Cîţu îl loveşte pe Ludovic Orban!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că dezvăluirea conform căreia acum 20 de ani premierul a făcut închisoare în America, deoarece a fost prins băut la volan, i se atribuie lui Ludovic Orban pentru a da un motiv organizaţiilor care îl susţin să-şi schimbe opţiunea în favoarea lui Florin Cîţu.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Tărăboiul zilei de miercuri, 11 august 2021 (pentru că doar tărăboi e, dintre cele care scot mult fum de vorbe, dar nu lasă în urmă nimic pentru România reală, nici măcar cenuşa) s-ar putea numi Cum a fost prins Florin Cîţu cu 20 de ani în urmă beat la volan în America şi cum a făcut el pentru asta două zile de închisoare.

Tărăboiul cuprinde, printre altele, o dezvăluire de presă, recunoaşterea de către Florin Cîţu că aşa s-a întîmplat, reacţiile de sprijin ale celor din Gruparea PNL pro-Cîţu, solicitarea publică adresată de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, lui Klaus Iohannis de a-i cere demisia premierului, pentru că legile în vigoare interzic numirea ca ministru a celor condamnaţi penal, poziţiile luate de unii politicieni, un val de ziceri pe Facebook şi o trăncăneală infinită pe televiziunile de ştiri.

E mai mult decît interesant că dintre reacţii au lipsit cele ale Grupului Pro-Orban, în frunte cu Ludovic Orban. După cum era de aşteptat, Klaus Iohannis nu s-a pronunţat (cel puţin pînă la ora cînd scriu acest comentariu) nici măcar printr-o însemnare pe Facebook. Şi nici nu cred că o să se pronunţe.

Dacă aş fi mai tînăr şi n-aş fi văzut atîtea în politica românească poate că m-aş fi alăturat şi eu indignărilor care mărturisesc o intransigenţă moral-politică salutară. Eu însă am văzut atît de multe grozăvii făcute de politicieni în postdecembrism încît fapta lui Florin Cîţu de acum 20 de ani, pe cînd lucra în America, mi se pare chiar simpatică. Îl credeam un robot din carton. Dezvăluirea îl dezvăluie ca un bărbat care s-a ţinut de prostii în tinereţe. Şi cine nu s-a ţinut de prostii în tinereţe?! Refuzînd postura de ziarist combatant, gata să-mi pun scrisul în slujba ghilotinei, precum Marat, mi-o voi asuma pe cea de Istoric al clipei. În consecinţă, voi raporta dezvăluirea nu la morala de tip Robespierre, nici măcar la minima condiţie de corectitudine din partea unui politician, ci la întrebarea, inevitabilă dacă ne gîndim la Războiul civil din PNL, Cui foloseşte?

Riscînd să-i uimesc pe unii şi să-i înfurii pe alţii, voi răspunde:

Lui Florin Cîţu.

Exclud din start posibilitatea ca dezvăluirea să ducă la demiterea lui Florin Cîţu din funcţia de premier sau măcar la abandonarea cursei pentru şefia PNL. Marcel Ciolacu, dar şi alţi politicieni şi jurnalişti, greşesc identificîndu-l pe Florin Cîţu cu un penal. Cele două zile de închisoare n-au fost, cum s-ar fi întîmplat la noi, urmarea unui proces penal, ci a unei sentinţe date pe loc de un judecător sub titlul de contravenţie. Dar chiar dacă Florin Cîţu ar fi fost condamnat penal, nu prea văd cum l-am putea eticheta drept penal pentru o întîmplare petrecută cu 20 de ani în urmă şi nu la noi, ci în America. Aşadar, din punct de vedere legal, Florin Cîţu nu poate fi obligat să demisioneze din funcţia de premier. Din punct de vedere moral am fi putut vorbi de o obligaţie dacă ar fi negat la conferinţa de presă din dimineaţa lui 11 august 2021 întîmplarea de acum 20 de ani.

Din punctul de vedere al condiţiei de premier, dezvăluirea nu-l afectează. Fireşte, dacă dezvăluirea ar fi fost rezultatul unei manevre puse la cale de Cotroceni, mai mult ca sigur Florin Cîţu ar fi demisionat fără să i se spună. Cel puţin pînă la ora la care scriu nu se schiţează ipoteza că preşedintele ar fi pus la cale asta.

Rămîne în aceste condiţii întrebarea:

Îl afectează pe Florin Cîţu dezvăluirea în competiţia din PNL?

A răspunde înseamnă a ne aşeza (ipotetic, desigur) în postura de lider sau chiar de simplu membru al PNL.

În perioada următoare, aşa cum am mai scris, Bătălia pentru Congres intră în etapa strîngerii de către cei doi candidaţi a semnăturilor pentru moţiunea lor de la cele 49 de organizaţii judeţene ale PNL. 32 de organizaţii s-au pronunţat în favoarea lui Florin Cîţu. Îşi imaginează cineva că aceste organizaţii vor vota Moţiunea lui Ludovic Orban pe motiv că Florin Cîţu a fost prins beat la volan cu 20 de ani în urmă de Poliţia americană şi a făcut pentru asta 2 zile de închisoare? Chiar dacă n-ar fi români, pentru care a te urca la volan după ce-ai băut cîteva păhărele nu e nici o crimă, dacă nu faci un accident criminal, susţinătorii de pînă acum vor argumenta că Florin Cîţu şi-a ispăşit pedeapsa pentru iresponsabilitatea din tinereţea americană. Nici cele 5 organizaţii care nu s-au pronunţat nu vor suferi o înclinare a balanţei în favoarea lui Ludovic Orban în urma dezvăluirilor.

Rămîn aşadar, cele 12 organizaţii care s-au pronunţat în favoarea lui Ludovic Orban. În cazul acestor organizaţii, dezvăluirea ar putea fi dezastruoasă pentru Ludovic Orban şi nu pentru Florin Cîţu. Din cîte s-a văzut pînă acum, de la începutul Bătăliei, despre trecutul lui Ludovic Orban n-a apărut în presă nici o dezvăluire incomodă. Liberalii sînt convinşi că n-a apărut, pentru că Gruparea Cîţu nu s-a pretat la aşa ceva.

Despre Florin Cîţu a apărut însă.

Nu ştiu dedesubturile dezvăluirii. Ştiu însă sigur că ea e pusă pe seama lui Ludovic Orban sau a Grupării sale. Nu întîmplător, confirmînd dezvăluirea, Florin Cîţu a ţinut să precizeze:

<Este interesant că în patru tururi de scrutin nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL>.

Rareş Bogdan a fost mai precis:

<Ce s-a întâmplat azi face parte din armele folosite în bătălia internă, nu cred că sunt forţe din afara PNL, nu e PSD, nu e statul paralel. Nu cred că vor reuşi să oprească traiectoria lui Florin Cîţu, ba dimpotrivă. >

Ce-a vrut să sugereze Florin Cîţu? Ceea ce Rareş Bogdan a zis de a dreptul. Că deşi competitorii au fost cei din PSD, aceştia nu şi-au permis să apeleze la asemenea mizerie. S-a apelat acum cînd se desfăşoară competiţia internă din PNL.

Florin Cîţu lasă să se înţeleagă că dezvăluirea e opera grupării Ludovic Orban.

Aşa lasă să se înţeleagă şi Rareş Bogdan.

Dezvăluirea apare însă în ochii membrilor PNL ca o trecere a liniei roşii de către competitorii din cursă. Au apărut deja semnale de alarmă dinspre lideri ai PNL şi ziarişti de Dreapta că s-a ajuns prea departe cu Bătălia internă, că ea a coborît deja sub nivelul fair-play-ului, că ea riscă să facă pulbere PNL.

Păi cine a coborît-o?

Gruparea Ludovic Orban.

Nu se spune precis acum, ci doar se sugerează.

După opinia mea, în zilele următoare se va trece la acuzaţii făţişe.

Cea venită de la Rareş Bogdan e doar începutul.

Nu ştim cine a pus la cale tărăboiul. Ştim sigur însă că Ludovic Orban nu se poate apăra de acuzaţia că el a strecurat în presă dezvăluirea. Orice ar spune nu-l crede nimeni. Prin urmare, Ludovic Orban apare în ochii liberalilor drept un competitor în stare de orice pentru a cîştiga competiţia.

De orice, adică de orice nemernicie.

Pentru ca Ludovic Orban să nu poată ajunge la Congres e suficient ca trei organizaţii care au anunţat că-l sprijină să anunţe, în cadrul etapei a doua, că au trecut de partea lui Florin Cîţu.

O astfel de manevră ar putea fi acuzată de trădare, de oportunism.

Şi dacă liderii organizaţiilor judeţene vor explica astfel schimbarea lor la faţă:

Da, l-am susţinut pe Ludovic Orban, dar cînd am văzut ce pagube a a putut aduce partidului prin dezvăluirea sa mizeră, am optat pentru Florin Cîţu.

Oportunismul are nevoie totdeauna de o justificare.

N-ar putea fi Dezvăluirea un mijloc de a oferi celor care s-au schimbat sub presiunea Sistemului argumentele pentru ca noua lor opţiune să nu miroasă?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici