Ion Cristoiu: Guvernul anunţat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL- USRPLUS

  • Ion Cristoiu: Liderul Pro România a făcut o dezvăluire peste care nu se poate trece: "Vreau să zic ceva de bine despre Marcel Ciolacu. Aseară a trecut în opoziţie, domnule. Eu tot trag de el şi-i spun: Nu te mai aştepta că te pune PNL-ul din nou preşedintele Camerei, că ei o să voteze din nou guvernul, că se ceartă cu USR-ul"
  • Ion Cristoiu: Victor Ponta a avut drept temei a dezvăluirii sale caracterul aparte al intervenţiei anti-PSD a lui Klaus Iohannis de marţi seara. Pentru că această intervenţie a ieşit din tipicul atacurilor tradiţionale la adresa PSD. Atît prin ton, conţinut, cît şi prin context
  • Ion Cristoiu: A fost o vreme cînd preşedintele nu ostenea să anunţe după alegeri un guvern PNL. De ceva vreme vorbeşte de un Guvern în jurul PNL. Un guvern PNL-USRPLUS anunţat de Klaus Iohannis prin formula Vor guverna împreună nu e un Guvern în jurul PNL. E un guvern de colaborare între PNL şi USRPLUS.
21895 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Guvernul anunţat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL- USRPLUS

Publicistul Ion Cristoiu explică mesajul adresat naţiunii miercuri seara de preşedintele Iohannis, sub forma unui violent atac anti-PSD venit după întîlnirea cu liberalii la Vila Lac 2, pornind de la dezvăluirile liderului Pro România, Victor Ponta, despre aşteptările de până acum ale preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, de la actuala putere, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Miercuri, 25 noiembrie 2020, am avut pe cristoiuTv, dar nu prin Zoom, ci într-unul din studiourile AlephNews (de aici şi imaginea excelentă, dovedindu-mi încă o dată că întîlnirea faţă-n faţă cu interlocutorul rămîne imbatabilă), un dialog cu Victor Ponta. E al doilea dialog cu domnia sa pentru cristoiublog.ro. Data trecută, la finele interviului luat în plin val unu al Pandemiei, cînd traversam cu toţii pustietatea lockdown-ului, ne-am promis că vom face un interviu lung, de cîteva ore, pe post de memorii vorbite, despre o mie şi una de lucruri din destinul său de politician. Interviul de miercuri, 25 noiembrie 2020, n-a fost dialogul anunţat data trecută. A fost un interviu luat de mine preşedintelui ProRomânia, formaţiune angajată în bătălia pentru alegerile din 6 decembrie 2020. La finalul interviului, interesant, cum au fost toate emisiunile cu Victor Ponta la care eu am participat în ultima vreme, preşedintele ProRomânia a făcut o dezvăluire peste care nu se poate trece. Ea s-a petrecut în hotarele următorului dialog:

„Victor Ponta: Vreau să zic ceva de bine despre Marcel Ciolacu. Aseară a trecut în opoziţie, domnule. Eu tot trag de el de ani de zile şi-i spun: Nu te mai aştepta că te pune PNL-ul, nu mai vota cu ei, el ni, ni, ni, ne. Aseară l-am văzut şi eu în opoziţie, a zis şi el ceva. Cam târziu, e adevărat. A zis că nu se poate ce face Iohannis. Chiar am vrut să-l sun şi să-i spun: Măi, Marcel ţi-am zis că nu te pun? Ei tot credeau că o să-l pună din nou preşedintele Camerei, că ei o să voteze din nou guvernul, că se ceartă cu USR-ul. Domnule, aseară a trecut Marcel în opoziţie, ceea ce-i foarte bine.

Ion Cristoiu: Dar staţi un pic că şi eu credeam că...

Victor Ponta: Da, şi eu credeam pînă la ieşirea de ieri. Dacă nici eu nu ştiu ce e în PSD! Erau aşa: Stăm cuminţi aici, PNL nu face cu USR, că uite ce se ceartă, noi votăm guvernul şi cerem şi noi. Poate ajunge Dâncu din nou în guvern, cum a fost în guvernul Cioloş, poate prind eu preşedinte la Cameră, poate... să fie bine, să nu fie rău. Eu cred că aseară s-au lămurit că nu-i va pune nimic şi a ieşit, la Antena parcă. A fost prima dată cînd a fost şi el în opoziţie. Cam tîrziu pentru alegerile astea. Dar eu cred că e nevoie de opoziţie, aşa, o pisică prezentată ca un tigru, tigru de hîrtie, cum zicea Mao, tigru de hîrtie PSD, nu e bine.

Ion Cristoiu: Şi el se iluziona că...

Victor Ponta: Aşa i-au zis nişte băieţi, din ăia cu icoanele, că aţi auzit că s-au jurat la icoane.

Ion Cristoiu: Pînă la această dezvăluire, am crezut că e vorba de o tactică.

Victor Ponta: Nu, nu era o tactică, era că după, e nevoie de noi. Eu cred că după ieşirea de ieri s-au lămurit că nu joacă teatru Klaus Iohannis, că nu-i va pune nimic.

Ion Cristoiu: Chiar aţi făcut o ştire. Nu m-am gîndit că ei chiar mai credeau. Dvs. aţi fi crezut în locul lor?

Victor Ponta: Eu nu am crezut deloc şi chiar le-am spus: aveţi grijă, eu îl cunosc pe Iohannis, nu o să vă dea nimic. Ei, nu, că stau aşa, că îi urăşte pe USR, că nu au voturi fără noi. Aici era şi obsesia lor, ca nu cumva să intre Pro România, ca nu cumva să le votez eu guvernul şi să nu mai fie nevoie de ei. Le-am spus: vă gîndiţi la ceva ce nu se va întîmpla. O să intru în Parlament şi eu, dar oricum vouă nu vă dă nimic, că voi sînteţi ăia pe care-i bate..”

Victor Ponta e un politician abil. Nu de puţine ori el foloseşte tactica aşa-ziselor dezvăluiri pentru a atinge un anume scop. În cazul lui Marcel Ciolacu putem suspecta dezvăluirea făcută de Victor Ponta ca aparţinînd politicii ProRomânia de a lua voturi în cadrul Stîngii de la PSD prin suspectarea partidului condus de Marcel Ciolacu ca făcînd opoziţie doar de formă. Nu ştiu dacă Marcel Ciolacu a pariat pînă marţi, 24 noiembrie, seara, în dependenţa PNL de PSD în viitoarea bătălie cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020. Nu în sensul unei coaliţii între PNL şi PSD în locul uneia – eşuate – între PNL şi USRPLUS, ci în apelul discret la PSD din partea lui Klaus Iohannis pentru a arăta mîţa USRPLUS. Ştiu însă că Victor Ponta a avut drept temei a dezvăluirii sale caracterul aparte al intervenţiei anti-PSD a lui Klaus Iohannis de marţi seara. Pentru că această intervenţie a ieşit din tipicul atacurilor tradiţionale la adresa PSD. Atît prin ton, conţinut, cît şi prin context.

Declaraţia de presă a lui Klaus Iohannis a fost, ca de obicei, anticonstituţională. Avînd în vedere tonul, i-aş spune isteric anticonstituţională. Mulţi s-au întrebat ce l-a apucat. A mai avut Klaus Iohannis astfel de izbucniri anti-PSD. Nici una dintre ele n-a avut virulenţa celei de marţi seara. Mai întîi pentru că atacării PSD i-a consacrat Klaus Iohannis o întreagă intervenţie de la Cotroceni. Apoi, pentru că această intervenţie a fost practic un Mesaj adresat Naţiunii la împlinirea unui an de la cîştigarea celui de-al doilea mandat. Împlinirea unui an de mandat presupune un minim bilanţ al faptelor şi vorbelor prezidenţiale în hotarele unui an. Klaus Iohannis n-a făcut aşa ceva. Şi nu atît pentru că n-avea ce spune (putea să nu ţină mesajul sau să mintă în stil politicianist), cît mai ales pentru că a vrut să lanseze un atac la adresa PSD. Un atac avînd valoarea unui semnal. El, atacul, a venit după întîlnirea de la Vila Lac 2 cu liderii PNL. Că şi întîlnirea asta e anticonstituţională inutil să mai adăugăm. Din punct de vedere politic, important rămîne că Mesajul adresat naţiunii sub forma unui violent atac anti-PSD a avut loc după întîlnire. El pare a da curs unei decizii luate la Vila Lac 2. Despre ce decizie poate fi vorba? Ne răspunde un moment din conferinţa de presă de miercuri, 25 noiembrie 2020:

<Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Bună seara! Domnule preşedinte, de la începutul campaniei electorale, în timp ce dumneavoastră criticaţi PSD, s-au înteţit atacurile între PNL şi USR. În ultima perioadă, liderii celor două partide se acuză reciproc de blaturi cu PSD, de populism, de trădare şi aşa mai departe. După alegerile locale, spuneaţi că rezultatele arată că PNL şi USR devin forţele schimbării în bine, încurajînd implicit o coaliţie între cele două partide în vederea guvernării. La cum merg lucrurile în această campanie, aveţi senzaţia că PNL şi USR îşi doresc să guverneze împreună şi ce mesaje aveţi pentru cele două partide azi?

Klaus Iohannis: Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre – este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală. Nu toată lumea poate să rămînă calmă. Cîteodată, unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzaţii, însă între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă. Şi asta, evident, există.

Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Dacă-mi permiteţi, vor guverna împreună pentru că îşi doresc să o facă sau pentru că sînt încurajaţi, poate presaţi dinspre electorat, dinspre dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Eu îi încurajez să se apropie şi electoratul, evident, aşteaptă acelaşi lucru de la cele două partide şi sunt convins că în conducerile celor două partide va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare.>

Experienţa conferinţelor de presă de la Cotroceni ne arată că anumite subiecte sînt declarate tabu. Ca să dăm un exemplu, faptul că nici un jurnalist nu-l întreabă şi nu l-a întrebat pe preşedinte despre situaţia din America, dovedeşte că participanţii au fost sfătuiţi înainte de conferinţă să evite întrebări despre bătălia din SUA. Ramona Avramescu de la TVR s-a interesat de relaţiile dintre PNL şi USRPLUS. Dacă întrebarea nu era pe placul preşedintelui acesta din urmă putea răspunde – cum a mai făcut-o – că nu se amestecă în relaţia dintre partide. Acum a răspuns şi încă destul de categoric pentru a nu crede că, dacă n-a sugerat întrebarea, a dorit-o. De precizat că a pune o întrebare sugerată de consilierii unui demnitar e o practică obişnuită în presa din întreaga lume. Cîtă vreme această întrebare e interesantă şi mai ales cîtă vreme ţi se garantează că răspunsul va fi un scoop, ar însemna lipsă de dibăcie jurnalistică să n-o pui. Sugerată sau nu, sigur e că preşedintele a folosit întrebarea pentru a anunţa un Guvern PNL-USRPLUS după alegeri. Spre deosebire de alţi lideri PNL de pînă acum, Klaus Iohannis n-a pariat pe varianta guvernării cu PMP. Nu-i exclus ca şi PMP să facă parte din Coaliţia de guvernare, dacă trece pragul electoral, desigur. Klaus Iohannis a vorbit însă de un Guvern PNL-USRPLUS ca o fatalitate după alegeri. A fost o vreme cînd preşedintele nu ostenea să anunţe după alegeri un guvern PNL. De ceva vreme vorbeşte de un Guvern în jurul PNL. Un Guvern în jurul PNL înseamnă un partid pivot, un partid trunchi, în jurul căruia vin mai multe partide, toate cu scoruri suficient de mici pentru a pretinde prea multe de la PNL. Un guvern PNL-USRPLUS anunţat de Klaus Iohannis prin formula Vor guverna împreună nu e un Guvern în jurul PNL. E un guvern de colaborare între PNL şi USRPLUS. Chiar aşa de mare să fie scorul USRPLUS în sondaje încît Klaus Iohannis să fi renunţat la visul unui guvern în jurul PNL, în care PNL e stîlpul iar celelalte simpli sateliţi?!”

NOTĂ: Acest editorial e preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici