Ion Cristoiu: Meciul de imagine publică dintre Dacian Cioloş şi Florin Cîţu a fost cîştigat la scor de Dacian Cioloş

  • Ion Cristoiu: Florin Cîţu a susţinut la întîlnire că n-are nici un mandat din partea colegilor. Dacian Cioloş nu l-a ironizat, nu l-a atacat, dimpotrivă, a zis că-l înţelege şi că aşteaptă ca Florin Cîţu să ia mandatul. Are însă o rugăminte, o mare rugăminte: Să se grăbească niţel, deoarece Timpul nu mai are răbdare! Genial din punctul de vedere al imaginii publice!
  • Ion Cristoiu: Ce imagine dezvăluie Florin Cîţu şi PNL aripa Cîţu? Ne răspunde conferinţa de presă ţinută de Florin Cîţu după întîlnire, care n-a putut spune decît atît: „Mi se pare normal ca cei care au declanşat Criza, adică Coaliţia AUR, PSD, USR să vină cu o soluţie”.
  • Ion Cristoiu: Pentru ca Florin Cîţu să ajungă preşedintele PNL s-au făcut sacrificii. Ai crede că toate acestea urmau să aducă în fruntea PNL o personalitate ieşită din comun, un Ionel Brătianu fără barbă, un ins pe care un neam îl naşte o dată la un secol. Urmăriţi conferinţa de presă a lui Florin Cîţu. Nu-i aşa că s-a scremut un munte ca să nască un şoricel?
23801 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Meciul de imagine publică dintre Dacian Cioloş şi Florin Cîţu a fost cîştigat la scor de Dacian Cioloş

Ion Cristoiu: Meciul de imagine publică dintre Dacian Cioloş şi Florin Cîţu a fost cîştigat la scor de Dacian Cioloş

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după prima întâlnire a lui Dacian Cioloş cu liderii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale pentru refacerea coaliţiei şi instalarea unui nou Guvern, premierul desemnat, prin declaraţiile sale, a câştigat net la capitolul imagine publică, în contrast cu Florin Cîţu, care arată că, în ciuda eforturilor de a-l instala în fruntea PNL ca salvatorul, reformatorul, a demonstrat contrariul.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Aşa-zisa întîlnire dintre Dacian Cioloş şi Florin Cîţu a pus în faţa opiniei publice două imagini semnificative pentru realităţile noastre politice. Imaginea asumată de Dacian Cioloş, cea de politician dispus la orice compromis pentru a da ţării un Guvern, şi imaginea degajată (n-am spus asumată, pentru că nu e urmarea unei voinţe) de Florin Cîţu, preşedintele PNL, cea de ins lovit în moalele capului pe neaşteptate şi care, în loc să fie la terapie intensivă, pentru că şi-a pierdut facultăţile mintale, trebuie să ţină o conferinţă de presă.

Habar n-am de calculele ascunse ale lui Dacian Cioloş şi Florin Cîţu, doi politicieni care se confruntă pe scena întregii ţări. Prin urmare, nu ştiu dacă prestaţia lui Dacian Cioloş s-a născut din conştiinţa că ţara trebuie să aibă un Guvern cît mai repede sau e un produs al intuiţiilor de politician cu experienţă într-ale intrigilor politice sau al sfaturilor date de consilieri.

Ca Istoric al clipei nu mă interesează profunzimile sufleteşti ale politicienilor.

Mă interesează ceea ce se vede în afară.

Ori în cazul lui Dacian Cioloş se vede, cu ochiul liber, aş spune în limbaj popular, concentrarea prestaţiei publice pe o singură dimensiune:

 Cea de politician matur, responsabil, gata să se sacrifice de dragul ţării.

O spune Dacian Cioloş în conferinţa de presă de după întîlnirea cu Florin Cîţu:

<Cine îşi va asuma guvernarea în următoarele săptămîni şi în următoarele luni va face un sacrificiu. Partidul care îşi asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Deci mai mare sacrificiu decît a guverna în această perioadă din punct de vedere politic nu cred că este şi nu mi-e teamă de nici o altă formă de sacrificiu>.

Deşi funcţia de premier într-o Românie turmentată înseamnă un pericol pentru imaginea de om politic, Dacian Cioloş se bate ca să fie premier.

Premisa pe care se întemeiază întreaga construcţie de imagine a lui Dacian Cioloş e urgenţa dată de alarma:

Patria e în primejdie!

Raţionamentul sugerat ar îndruma activitatea lui Dacian Cioloş din aceste zile e bine gîndit din punctul de vedere al imaginii publice. Tripla Criză prin care trece ţara – Sanitară, Energetică, Politică – nu mai permite jocurile politicianiste tradiţionale, izvorîte din orgolii ieftine, din calcule meschine. Cine e responsabil, cine e matur, lasă deoparte orice orgoliu, trece peste interesele de moment şi face totul pentru a da ţării un guvern. Mentalitatea politicianistă îşi găseşte expresia în trageri de timp, în amînări ale deciziilor, în teatrul ieftin. El, Dacian Cioloş, îşi are orgoliile, interesele personale. Dată fiind însă gravitatea situaţiei, el se leapădă de el. În consecinţă, nu se sfieşte să insiste pe lîngă Florin Cîţu să se întîlnească pentru a negocia formarea unui Guvern, să-i dea telefoane, să meargă la sediul PNL, fără să se teamă că va trece drept lipsit de bărbăţie. Deşi a intuit că Florin Cîţu şi liderii Echipei cîştigătoare fac un joc de glezne, trag de timp, amînă o decizie, Dacian Cioloş nu i-a atacat, nu i-a dat în gît în faţa poporului român la Conferinţa de presă de după întîlnire. Florin Cîţu a susţinut la întîlnire că n-are nici un mandat din partea colegilor. Un altul l-ar fi ironizat pe preşedintele PNL pentru declaraţia c-a venit la întîlnire fără mandat, aşa, să vadă şi el cam ce vrea Dacian Cioloş. Dacian Cioloş nu l-a ironizat, nu l-a atacat, dimpotrivă, a zis că-l înţelege şi că aşteaptă ca Florin Cîţu să ia mandatul. Are însă o rugăminte, o mare rugăminte:

Să se grăbească niţel, deoarece Timpul nu mai are răbdare!

Genial din punctul de vedere al imaginii publice!

Aceasta e imaginea asumată de Dacian Cioloş şi USR începînd cu mersul la Cotroceni cu o propunere de premier şi terminând cu anunţul că sînt gata să vină în Parlament şi cu un Guvern minoritar.

Ce imagine dezvăluie Florin Cîţu şi PNL aripa Cîţu?

Ne răspunde conferinţa de presă ţinută de Florin Cîţu după întîlnire.

Luat cu asalt de jurnalişti, care simt şi ei că Ţara nu mai are răbdare, că vremurile şi-au ieşit din ţîţîni şi prin urmare, politicienilor nu li se mai îngăduie tradiţionalele şmecherii, Florin Cîţu n-a putut spune decît atît:

<Mi se pare normal ca cei care au declanşat Criza, adică Coaliţia AUR, PSD, USR să vină cu o soluţie>.

Păi de ce aţi acceptat să vă întîlniţi? au sărit, nervoşi, ziariştii.

Răspunsul lui Florin Cîţu:

<Am acceptat această întîlnire din respect pentru români şi pentru mandatul dat de preşedintele Klaus Iohannis domnului Dacian Cioloş>.

Şi totuşi, ce va face PNL? s-au întrebat ziariştii.

Florin Cîţu:

<O să mai discutăm, o să mai vedem, dar astăzi nu este nici o concluzie>.

Să recapitulăm:

România trece prin tragedia numită Valul 4.

Se apropie cu paşi repezi Criza Gazului.

Banii de la Bruxelles nu pot veni, deoarece România n-are guvern plin.

Din 8 octombrie 2021, România are Guvern interimar.

Un Guvern condus de Florin Cîţu, care oricum e interimar şi ca personalitate.

Şi preşedintele PNL ne anunţă că o să mai discutăm, o să mai vedem!

Pentru ca Florin Cîţu să ajungă preşedintele PNL s-au făcut următoarele sacrificii:

1) Ţara a fost blocată timp de patru luni.

2) S-a creat la Romexpo bomba cu ceas a celor 5000 de delegaţi strînşi într-o sală fără nici o măsură de precauţie.

3) Preşedintele Klaus Iohannis s-a compromis iremediabil.

4) A fost scos din joc preşedintele în exerciţiu al PNL, Ludovic Orban.

5) S-au folosit toate resursele statului pentru a mitui şi şantaja.

6) S-a falsificat votul!

Ai crede că toate acestea urmau să aducă în fruntea PNL o personalitate ieşită din comun, un Ionel Brătianu fără barbă, un ins pe care un neam îl naşte o dată la un secol.

Urmăriţi conferinţa de presă a lui Florin Cîţu.

Nu-i aşa că s-a scremut un munte ca să nască un şoricel?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici