- Home
- Editorialiștii
- (17.11.2020, 07:56)
- Gabriela Antoniu
Ion Cristoiu: Revoluţia ”Să punem capăt cheltuielilor fără rost”!
- Ion Cristoiu: An de an, cînd se formează Bugetul e o adevărată bătălie dusă de instituţii pentru a obţine bani în plus faţă de anul care a trecut. Nu acelaşi lucru se întîmplă la privat. Aici prestaţia unui manager e cu atît mai bine apreciată cu cît cheltuieşte mai puţin, evident, fără să afecteze prin asta activitatea companiei
- Ion Cristoiu: Corupţia e doar una dintre formele de risipire a banului public. Asemenea corupţiei, contribuie la risipirea banului public Prostia. Multe dintre cheltuielile instituţiilor de stat îşi au explicaţia în prostie. Cauza cheltuielilor inutile rămîne aici teama de a pierde popularitatea, teama de a nu fi pe placul angajaţilor.
- Ion Cristoiu: Revoluţia Să punem capăt cheltuielilor fără rost ! cere din start aducerea în instituţiile de stat a managementului de la firmele private. Cheltuielile nu pot fi reduse, otova, cu ochii închişi, afectînd activitatea aşa cum s-a petrecut în ultimul deceniu al lui Nicolae Ceauşescu
Urmărește
2982 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că măsurile luate de unii edili pentru reducerea cheltuielilor publice ar trebui să fie începutul unei Revoluţii în administrarea ţării, care cere din start aducerea în instituţiile de stat a managementului de la firmele private, dar care ar trebui făcută cu chibzuinţă şi inteligenţă.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Primarul sectorului 6, Ciprian Cincu, a anunţat că anul acesta „nu vom avea luminiţe de Crăciun în sectorul 6”. Aşa cum a scris el pe Facebook, iluminarea de Crăciun ar costa primăria nu mai puţin de 500.000 de euro. Bani pe care-i vede folosiţi într-altă parte:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
UE nu va da înapoi şi va accelera eforturile de decarbonizare. Reacţia lui Von der Leyen la câteva ore după ce Trump a anunţat că se întoarce la petrol şi iese din Acordul de la Paris
-
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"
-
Crin Antonescu este şi prezidenţiabilul PSD. Următorul pas, în 2 februarie. Lider PSD despre Ponta: "Nu poate fi decât o singură candidatură"
<Mă gîndesc că, de banii aceştia, 50.000 de euro, aş putea face o grădiniţă, sau o creşă sau mai asfaltez o stradă>.
N-aş fi scris despre decizia asta dacă ea n-ar fi urmat deciziei luate de Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul C.J. şi al instituţiilor subordonate. Prin reducerea numărului de angajaţi, prin reorganizarea activităţii tuturor structurilor Consiliului Judeţean se va face o economie de peste 1,2 milioane de euro.
Atît în cazul primăriei sectorului 6, cît şi în cel al CJ Bihor e vorba de bani din taxe şi impozite. Aceşti bani vor merge la investiţii.
Cele două exemple ar trebui să fie începutul unei Revoluţii în administrarea ţării. I s-ar putea atribui sloganul Să punem capăt cheltuielilor fără rost! după sloganul Să punem capăt cheltuielilor nesăbuite! folosit de Guvernul Liberal în 1901 pentru a pune capăt dezastruosului deficit de buget lăsat de Conservatori.
Să mă explic:
Instituţiile statului român de la Primăria generală pînă la SRI, beneficiază de un buget anual. Nu e nici o diferenţă între bugetul unei companii şi bugetul unei instituţii de stat din punctul de vedere al administrării banilor. Firma privată are drept principală preocupare buna gospodărire a banilor astfel încît aceştia, obţinuţi cu greu, să nu fie risipiţi prosteşte.
Bugetul oricărei instituţii de stat provine din taxe şi impozite. Fie indirect de la Bugetul de stat, fie direct, cum se întîmplă la primării, din taxele şi impozitele locale.
În cei 30 de ani de postdecembrism, an de an, cînd se alcătuieşte Bugetul pe anul următor, n-am auzit nici o instituţie zicînd celor din Guvern:
V-am ruga ca în Bugetul de la anul să ne repartizaţi bani mai puţini. Am reuşit printr-o mult mai bună gospodărire a banilor, să reducem cheltuielile.
Dimpotrivă, an de an, cînd se formează Bugetul e o adevărată bătălie dusă de instituţii pentru a obţine bani în plus faţă de anul care a trecut.
Nu acelaşi lucru se întîmplă la privat. Aici prestaţia unui manager e cu atît mai bine apreciată cu cît cheltuieşte mai puţin, evident, fără să afecteze prin asta activitatea companiei.
În cazul primarilor sau consiliilor judeţene reducerea cheltuielilor face ca importante sume de bani să fie disponibile pentru investiţii.
Cum pot fi reduse aceste cheltuieli?
Cazul primăriei sectorului 6 ne sugerează una dintre căi:
Luarea la mînă a tuturor activităţilor pentru care se plăteşte din bani publici pentru a vedea care sînt absolut utile şi care nu.
Din acest punct de vedere, în întreaga ţară administraţia locală se confruntă cu o uriaşă risipă de bani.
Una dintre căi e corupţia.
Din nefericire, lupta împotriva corupţiei a căpătat la noi semnificaţii exclusiv etice.
Trebuie să stîrpim corupţia pentru că ea e un mod necinstit de a primi bani.
Nimic mai greşit.
Trebuie să stîrpim corupţia pentru că e un mod de a risipi banul public.
Din acest punct de vedere, corupţia e doar una dintre formele de risipire a banului public. Asemenea corupţiei, contribuie la risipirea banului public Prostia. Multe dintre cheltuielile instituţiilor de stat îşi au explicaţia în prostie.
Un alt mod de reducere a cheltuielilor ne e sugerat de cazul Consiliului Judeţean Bihor:
Reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar propriu.
Cauza cheltuielilor inutile rămîne aici teama de a pierde popularitatea, teama de a nu fi pe placul angajaţilor.
Revoluţia Să punem capăt cheltuielilor fără rost ! cere din start aducerea în instituţiile de stat a managementului de la firmele private. Cheltuielile nu pot fi reduse, otova, cu ochii închişi, afectînd activitatea aşa cum s-a petrecut în ultimul deceniu al lui Nicolae Ceauşescu. De exemplu, în presa culturală, s-a decis în mod arbitrar dispariţia unor publicaţii sau reducerea numărului de pagini prin decizie de la centru. Ar fi fost normal ca fiecare redacţie să poată administra singură reducerea cheltuielilor.
Revoluţia Să punem capăt cheltuielilor fără rost! presupune, aşadar, pe lîngă chibzuinţă şi inteligenţă”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe