- Home
- Editorialiștii
- (10.12.2024, 07:43)
Ion Cristoiu: Se construieşte doar pentru unii, nu pentru toţi
- Ion Cristoiu: Prin raportare la trecut, la anii Carol I, deceniile postdecembriste n-au dat naştere la Constructori în genul lui Liviu Ciulley, care să reclame un loc în posteritate pentru edificiile ridicate.
- Ion Cristoiu: Perioada postdecembristă se defineşte printr-o cruntă absenţă a construcţiilor publice în România. Ca niciodată, lăcomia individuală şi-a spus cuvîntul în construcţiile de vile şi palate destinate îmbogăţiţilor tranziţiei.
- Ion Cristoiu: Construcţiile publice n-au găsit, în această perioadă, nu numai interes din partea guvernanţilor, dar nici bani de la buget. Pentru că banii cu care ar fi trebuit să se ridice edificii publice, autostrăzi, metrou, căi ferate, au intrat ca o Ană a lui Manole postdecembristă, în zidurile vilelor şi palatelor.
Urmărește
742 afișări
Ion Cristoiu: Se construieşte doar pentru unii, nu pentru toţi
Profesorul Nicolae Noica a scos la editura Vremea în 2011 volumul Liviu Ciulley – un reper.
Liviu Ciulley din titlu nu e faimosul regizor, mort într-un anonimat revoltător, determinat de un tărăboi mediatic de prisos despre un fapt de tabloid, ci tatăl regizorului, unul dintre cei mai mari constructori români interbelici.
Despre Liviu Ciulley tatăl ştiam că a fost implicat într-un proces de crimă, soldat cu o achitare pusă la îndoială de toată lumea. Acuzat de uciderea nevestei prin otrăvire, bogătaşul Liviu Ciulley a fost reabilitat moral mult mai tîrziu, cînd, pe moarte fiind, menajera sa a mărturisit crima.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
-
POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis
Cartea deschide discuţia asupra unui segment al trecutului românesc pe care l-am ignorat şi continuăm să-l ignorăm, din păcate:
Cel al construcţiilor.
Ajutat din plin de poze, planşe, schiţe şi documente, Nicolae Şt. Noica ne face să privim altfel mai multe clădiri din Bucureşti, pe lîngă care am trecut şi continuăm să trecem, fără să le dăm prea mare atenţie:
Noul sediu al BNR, primăria Capitalei, ansamblul de locuinţe din jurul Academiei Militare, Teatrul Nottara, Palatul care adăposteşte Ministerul Transporturilor, fostul Palat al administraţiei CFR.
Cine dă gata cartea lui Nicolae Şt. Noica nu poate să nu-şi spună, în trecere fiind pe lîngă aceste aşezăminte:
— Aha, a fost construită de Liviu Ciulley!
Profesorul Nicolae Şt. Noica nu e la prima întreprindere editorială pe acest teren: al istoriei construcţiilor româneşti. Cartea despre constructorul Liviu Ciulley e prilejul nimerit de a reliefa contribuţia lui Nicolae Şt. Noica la desluşirea unui important fragment al trecutului autohton. Profesor de drumuri, poduri şi şosele, fost ministru al Lucrărilor publice, Nicolae Şt. Noica uneşte în personalitatea sa istoricul, specialistul şi pasionatul. Temelia întreprinderii sale stă într-o teză ţinînd de o viziunea asupra trecutului:
Constructorul, în genul lui Liviu Ciulley, e şi el făuritor de istorie.
La întoarcerea în trecut trebuie să-i descoperim nu numai pe sculptori, decoratori, arhitecţi, dar şi pe constructori, mai precis pe proprietar de firme de construcţii. Dincolo de afaceri, le presupunem şi o anume mîndrie, ivită de conştiinţa că edificii impunătoare, care sar în ochii trecătorului, „sunt construite de mine“.
Prin raportare la trecut, la anii Carol I, deceniile postdecembriste n-au dat naştere la Constructori în genul lui Liviu Ciulley, care să reclame un loc în posteritate pentru edificiile ridicate.
Explicaţia e simplă.
Perioada postdecembristă se defineşte printr-o cruntă absenţă a construcţiilor publice în România.
Ca niciodată, lăcomia individuală şi-a spus cuvîntul în construcţiile de vile şi palate destinate îmbogăţiţilor tranziţiei.
Construcţiile publice n-au găsit, în această perioadă, nu numai interes din partea guvernanţilor, dar nici bani de la buget. Pentru că banii cu care ar fi trebuit să se ridice edificii publice, autostrăzi, metrou, căi ferate, au intrat ca o Ană a lui Manole postdecembristă, în zidurile vilelor şi palatelor.
S-a construit şi se construieşte pe rupte în România tranziţiei.
Din păcate, doar pentru unii, nu pentru toţi, cum ar trebui.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce drame ascunde familia Eminescu? Mulți dintre cei 11 copii ai Ralucăi și ai lui Gheorghe Eminovici au avut un destin tragic
Citește pe www.zf.ro: Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ion Cristoiu: Dar meritele clasei politice?!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Tusk a acuzat Rusia că a planificat o campanie teroristă aeriană „împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe