PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Iureş de noapte: la Cotroceni, Iohannis dă milităria jos din pod şi-l pune pe Ciucă la Palatul Victoria, iar la Oradea s-au ieftinit tarifele la frigiderele cimitirelor

Pe preşedinte îl durea ieri inima că mor români. Vorba vine. A făcut astăzi o şedinţă cu responsabilii gestionării pandemiei, în frunte cu Cîţu. A venit şi Arafat. Şi nu s-a întîmplat mai nimic, în afară de faptul că au fost trimişi copiii acasă, în vacanţă. Mîine, Iohanis se întîlneşte cu partidele, la negocieri. E nevoie neapărat de guvern, chiar dacă nu mai e ”guvernul lui”. Şi-a dat seama şi el, a înţeles azi, în fine, că pandemia i-a încurcat lucrurile şi că, pentru a lua măsuri, îi trebuie şi un guvern. Aşa că în acest weekend, nu va merge probabil la golf. Dar penrtu că nu vrea să-l compromită de tot, s-a decis să lucreze şi noaptea, ca să ”rezolve” toată criza mîine, ca să poată pleca vineri, măcar la Sibiu.

31688 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Iureş de noapte: la Cotroceni, Iohannis dă milităria jos din pod şi-l pune pe Ciucă la Palatul Victoria, iar la Oradea s-au ieftinit tarifele la frigiderele cimitirelor

Lipsa totală de interes pentru soarta românilor, pentru viaţa lor zilnică şi chinuită iese la iveală în aceste zile, mai mult decît oricînd. Date făcute publice în această seară demonstrează că, atîta cît a condus ministerul sănătăţii, doamna Mihăilă nu a achiziţionat, din aprilie şi pînă în septembrie, perioadă în care toată lumea avertiza în legătură cu iminenţa unui val patru, nici măcar un flacon de Redemsivir, necesar tratării Covid-ului. Nici unul. Zero. Ea a spus, la un moment dat, că nu i-a dat Cîţu bani. Egal.

Adică, responsabilitatea se împarte, în acest caz, în mod egal – între un ministru incompetent, care nu ştie să explice şi să-şi impună punctul de vedere privind urgenţa, şi un prim ministru, grăbit să împartă lopeţi de bani, pe la primăriile liberale, pentru a-şi cîştiga cît mai mulţi adepţi şi a pune mîna pe şefia PNL-ului.

Cele două dezastre, Mihăilă şi Cîţu, poartă vina pentru lipsa de pregătire în care s-au găsit spitalele acum, sub asaltul bolnavilor de Covid. Iar numărul mare de bolnavi e o altă poveste – ţine de eşecul vaccinării, care trebuie asumat de preşedintele Iohannis. El e cel împăunat cu succesul ei iniţial, el e cel care a anunţat că la noi ”pandemia a luat sfîrşit”. Lumea a luat, ca urmare, pauză. Tinerii s-au dus la UNTOLD, politicienii la congrese.

S-a întîmplat tocmai cînd pandemia începuse să-şi arate deja colţii şi muşca din trupurile românilor. În Bucureşti, pe 25 septembrie, cînd s-a ţinut congresul PNL, incidenţa era de 4,10 la mie, se îngregistraseră 808 noi cazuri de infectare numai în Capitală. În toată ţara, se înregistraseră 7.676 infectări. Comunicatul INSP din acea zi mai spunea: ” În intervalul 24.09.2021 (10:00) – 25.09.2021 (10:00) au fost raportate 121 de decese (61 bărbaţi şi 60 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad,  Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti. Cam toate judeţele din care au venit delegaţii, la Congresul PNL.

După un congres la care Iohannis şi-a făcut ”pohta ce-a pohtit” şi l-a impus pe pupilul său Cîţu la şefia liberalilor, toate au luat-o razna. Covid-ul, treptat, a ajuns să facă politică, ducînd la debarcarea lui Cîţu – nu mai tîrziu de mîine, cînd sursele indică faptul că Iohannis îl pune în locul lui pe militarul Nicolae Ciucă, în fruntea unui guvern de ”specialişti”, care să oprească pandemia. Un guvern minoritar, probabil cu susţinerea PSD-ului, cărora li se vor face concesiile cuvenite. Grăbit să-şi salveze măcar weekend-ul, preşedintele grăbeşte procedurile şi discuţiile. Şi s-a răzgndit: a descoperit că şi pesediştii sînt oameni.

România lor şi România noastră

Ei bine, după această rezolvare cazonă a crizei politice, prin impunerea lui Ciucă, mai rămîne restul: România. Politicienii sînt încă ocupaţi să-şi întoarcă în loc jocurile şi angajamente politice anterioare. Liberalii o ţineau una şi bună: ”Cîţu, cu orice preţ!” ”Nu negociem cu PSD”-ul, hotărîri luate, zice-se, în ”forurile statutare” ale partidului, răsturnate acum, la ceas de seară, înainte de consultările de joi, de Iohannis. Preşedintele le-a aruncat la canal şi a deschis porţile Palatului Victoria, ”colaborării” cu ”pee–see–dee”. Astfel încît una din puţinele minuni ale pandemiei e că toate ”plăcuţele suedeze” se mută pe maşinile guvernului şi ale preşedinţiei, la Palatul Victoria şi la Cotroceni. Pee-see-dee” e o acum o amintire neplăcută, a unui gest exagerat.

Dar cea de mai sus e România lor, România noastră e altundeva. La Oradea, se anunţă că înhumarea morţilor de COVID durează cel puţin o săptămână: ”în momentul de faţă, la Cimitirul Municipal Rulikowski, în urma suplimentării personalului angajat pentru săpatul gropilor, timpul de aşteptare pentru programarea unei înmormîntări este de aproximativ o săptămînă. Asta, în condiţiile în care numărul înmormîntărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi. La Capela Municipală pot fi depuşi doar decedaţii pentru care s-a făcut programarea înmormîntării”, se spune în comunicatul Administraţei Cimitirului.

Pînă le vine rîndul, morţii de Covid stau în camere frigorifice, pentru care aparţinătorii plătesc chirie, 100 de lei pe zi. Pentru că timpul de aşteptare a crescut, conducerea cimitirului a decis să plaoneze preţul la 300 de lei, chiar dacă timpul de aşteptare e mai mare, pînă la ”programarea” îmnormîntării. E primul semn bun, în aceste zile ale crizei şi pandemiei. Se face o reducere la frigiderul cimitirului.   

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici