13 august 1521: Conchistadorii spanioli distrug civilizaţia aztecă

Căderea Tenochtitlan din 13 august 1521 a fost un moment decisiv în istoria Americii, care a marcat sfârşitul imperiului aztec şi începutul dominaţiei spaniole în Mexic. Acest eveniment a fost rezultatul unei campanii de cucerire conduse de Hernán Cortés, un cuceritor spaniol care a ajuns pe coasta mexicană în 1519.

5999 afișări
Imaginea articolului 13 august 1521: Conchistadorii spanioli distrug civilizaţia aztecă

Wikipedia Commons

Cortés a fost atras de bogăţia şi civilizaţia aztecă, pe care o considera o sursă de glorie şi profit pentru coroana spaniolă. El a reuşit să se alieze cu unele dintre triburile indigene care erau nemulţumite de dominaţia aztecă, în special tlaxcalanii. Cu ajutorul lor şi al interpretei sale Malintzin, el a intrat în contact cu împăratul aztec Montezuma al II-lea, care l-a primit iniţial ca pe un oaspete de onoare.

Însă relaţiile dintre spanioli şi azteci s-au deteriorat rapid, mai ales după ce Cortés a luat prizonier pe Montezuma şi a încercat să-l folosească ca pe un marionetă. Aztecii s-au revoltat împotriva spaniolilor şi i-au alungat din oraşul lor capital, Tenochtitlan, într-o noapte cunoscută sub numele de Noche Triste (Noaptea Tristă). Cortés şi-a regrupat forţele şi a primit întăriri din Cuba. El a decis să asedieze Tenochtitlan, care era situat pe o insulă în mijlocul lacului Texcoco.

Asediul Tenochtitlan a durat trei luni, între mai şi august 1521. Spaniolii au folosit vase construite din lemn pentru a bloca accesul aztecilor la apă şi alimente. Ei au atacat oraşul din toate direcţiile, folosind arme de foc, tunuri şi cavalerie. Aztecii s-au apărat cu vitejie, folosind arme tradiţionale precum săgeţi, suliţe şi topoare. Ei au încercat să distrugă vasele spaniole şi să-i atace pe aliaţii lor indigeni. Însă au fost copleşiţi de superioritatea militară şi tehnologică a spaniolilor, precum şi de efectele devastatoare ale unei epidemii de variolă care i-a decimat.

Pe 13 august 1521, Cortés a capturat ultimul împărat aztec, Cuauhtémoc, care s-a predat după ce oraşul său fusese distrus aproape complet. Acesta a fost sfârşitul rezistenţei aztece şi al imperiului lor. Cortés a ordonat ca ruinele Tenochtitlan să fie nivelate şi să se construiască o nouă capitală colonială spaniolă pe acelaşi loc. Astfel s-a născut oraşul Mexico City, care până astăzi păstrează urme ale trecutului său aztec.

Căderea Tenochtitlan este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din istoria universală, deoarece a schimbat radical destinul Americii. Ea a deschis calea pentru expansiunea spaniolilor în restul continentului şi pentru impunerea culturii lor asupra popoarelor indigene. Ea a însemnat, de asemenea, pierderea unei civilizaţii unice şi complexe, care avea o religie, o artă, o arhitectură, o ştiinţă şi o literatură proprii. Cucerirea Mexicului este astfel un exemplu al conflictului dintre două lumi diferite, care s-au întâlnit pentru prima dată în secolul al XVI-lea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici