14 august 1980 - Lech Walesa declanşează greva la şantierul naval din Gdansk

Greva izbucnită pe 14 august 1980 la şantierul naval din Gdansk, unde Walesa lucra ca electrician, a fost scânteia care a declanşat o revoltă populară împotriva autorităţilor comuniste.

243 afișări
Imaginea articolului 14 august 1980 - Lech Walesa declanşează greva la şantierul naval din Gdansk

Wikipedia Commons

Lech Walesa a fost un lider sindical şi un activist politic care a jucat un rol crucial în mişcarea Solidaritatea, care a contestat regimul comunist din Polonia în anii 1980.

Greva pe care a declanşat-o s-a extins rapid la alte fabrici şi oraşe, iar muncitorii au cerut nu doar creşteri salariale şi condiţii de muncă mai bune, ci şi libertatea de exprimare, de asociere şi de religie. Walesa a devenit liderul Comitetului Interfabrici de Grevă, care a negociat cu guvernul un acord istoric, semnat pe 31 august 1980.

Acesta prevedea recunoaşterea dreptului la grevă şi la sindicate independente, precum şi eliberarea deţinuţilor politici şi accesul la mass-media pentru opoziţie. Astfel, s-a născut sindicatul Solidaritatea, primul sindicat liber din blocul sovietic.

Solidaritatea a devenit rapid o forţă socială şi politică majoră în Polonia, având peste 10 milioane de membri în primul an de existenţă. Walesa a fost ales preşedintele sindicatului şi a continuat să lupte pentru reforme democratice în ţară.

În decembrie 1981, însă, regimul comunist a impus legea marţială, a interzis Solidaritatea şi a arestat mii de activişti, inclusiv pe Walesa. Deşi suprimată oficial, mişcarea Solidaritatea a supravieţuit în clandestinitate şi a primit sprijin internaţional.

Walesa a fost eliberat în noiembrie 1982 şi a reluat activitatea sindicală după ce legea marţială a fost ridicată în iulie 1983. În acelaşi an, el a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la cauza drepturilor omului şi a democraţiei în Polonia.

În 1988, o nouă serie de greve au determinat guvernul comunist să accepte negocieri cu Solidaritatea. Acestea au dus la semnarea Acordurilor de la Masa Rotundă în aprilie 1989, care au permis organizarea de alegeri libere parţiale în iunie 1989.

Solidaritatea a câştigat toate locurile din Senat şi aproape toate locurile din Camera Deputaţilor la care avea dreptul să candideze. În august 1989, Tadeusz Mazowiecki, un susţinător al lui Walesa, a devenit prim-ministru al Poloniei, fiind primul premier necomunist din Europa Centrală şi de Est după cel de-al doilea război mondial.

În decembrie 1990, Walesa a fost ales preşedinte al Poloniei cu peste 74% din voturi. El a condus ţara până în 1995, când a pierdut alegerile în faţa lui Aleksander Kwasniewski, un fost comunist.

Lech Walesa şi greva din 1980 au avut un impact enorm asupra căderii comunismului în Polonia şi în întreaga Europă. Ei au inspirat alte mişcări anticomuniste din regiune, cum ar fi Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia sau Revoluţia Română din 1989.

Ei au contribuit, de asemenea, la slăbirea influenţei Uniunii Sovietice asupra statelor satelit şi la prăbuşirea Zidului Berlinului în noiembrie 1989. Lech Walesa rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie în Polonia şi în lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici