17 iulie 1945: Conferinţa de la Potsdam restabileşte pacea în Europa

Scopul conferinţei a fost de a decide soarta Germaniei înfrânte şi de a stabili principiile pentru reconstrucţia Europei după război.

1090 afișări
Imaginea articolului 17 iulie 1945: Conferinţa de la Potsdam restabileşte pacea în Europa

Harry S. Truman Library.

Conferinţa de la Potsdam a fost o întâlnire între liderii Aliaţilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care a avut loc la Potsdam, Germania, între 17 iulie şi 2 august 1945.

Participanţii au fost preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill (şi succesorul său Clement Attlee, începând din 26 iulie) şi liderul sovietic Iosif Stalin.

Principalele teme discutate la conferinţă au fost:

  • Demilitarizarea, denazificarea, democratizarea şi descentralizarea Germaniei, precum şi stabilirea zonelor de ocupaţie aliate şi a Consiliului de Control Aliat;
  • Interzicerea ideologiei naziste şi judecarea criminalilor de război la un tribunal internaţional; 
  • Reparaţiile de război datorate de Germania Aliaţilor, inclusiv transferul de echipamente industriale, resurse naturale şi forţă de muncă;
  • Revizuirea frontierelor europene, în special cele ale Poloniei, care a primit teritorii din estul Germaniei şi a cedat teritorii Uniunii Sovietice;
  • Crearea unei organizaţii internaţionale pentru menţinerea păcii şi securităţii mondiale, cunoscută sub numele de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU);
  • Problema războiului din Pacific împotriva Japoniei, inclusiv solicitarea Aliaţilor ca Japonia să capituleze necondiţionat sau să se confrunte cu distrugerea totală;
  • Împărţirea Vietnamului între Sud şi Nord, ambele state despărţite de paralela 16; 

Conferinţa de la Potsdam a marcat sfârşitul cooperării dintre Aliaţi şi începutul Războiului Rece, o perioadă de tensiuni şi rivalităţi între Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Diferenţele dintre cele două puteri au apărut în legătură cu soarta Germaniei, cu rolul Poloniei în Europa, cu influenţa sovietică în Europa de Est şi cu utilizarea bombei atomice americane împotriva Japoniei.

Conferinţa a produs o declaraţie comună cunoscută sub numele de Acordul de la Potsdam, care a stabilit principiile generale pentru tratamentul Germaniei şi pentru ordinea postbelică. Cu toate acestea, multe dintre detaliile specifice au rămas nerezolvate sau au fost încălcate ulterior. Conferinţa de la Potsdam este considerată una dintre cele mai importante evenimente istorice ale secolului al XX-lea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici