2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice

Anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, după 2016, când temperatura medie a fost cu doar 0,04 grade mai mare faţă de cea din 2019, anunţă Organizaţia Meteorologică Mondială, Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA) din SUA şi NASA.

1740 afișări
Imaginea articolului  2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice

Anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice

Informaţiile prezentate de către cele trei organizaţii vin la doar o săptămână după un raport similar al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene.

De asemenea, anul 2019 a doborât mai multe recorduri meteorologice. Astfel, a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice în Europa, dar şi anul cu cele mai ridicate temperaturi medii ale oceanelor. Totodată, a fost şi al doilea cel mai ploios an din istoria Statelor Unite.

Specialiştii susţin că recordurile doborâte de anul 2019 reprezintă o dovadă a schimbărilor climatice cu care se confruntă planeta. „Ne confruntăm deja cu consecinţele încălzirii globale”, a declarat săptămâna aceasta Noah Diffenbaugh, profesor la Universitatea Stanford.

Cei mai calzi cinci ani de la începutul măsurătorilor meteorologice, în 1880, au fost anii 2015-2019.

Utilizarea combustibililor fosili deja a dus la încălzirea planetei cu un grad Celsius faţă de valorile din perioada pre-industrială. Acordul Climatic de la Paris din 2015 îşi propune limitarea creşterii temperaturilor medii globale la cel mult două grade Celsius, însă oamenii de ştiinţă susţin că, până când omenirea va reuşi să atingă acest nivel aproximativ 99% dintre recifurile de corali vor dispărea.

Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat că nivelurile actuale ale emisiilor de dioxid de carbon vor duce la o creştere de trei până la cinci grade a temperaturilor medii până la sfârşitul acestui secol.

„Anul 2020 continuă deja ceea ce a început în 2019, cu evenimente majore din punct de vedere climatic. Australia s-a confruntat în 2019 cu cel mai cald şi cel mai secetos an din istoria sa, ceea ce a dus la incendii de vegetaţie devastatoare pentru proprietăţi, animale, ecosisteme şi mediu”, a anunţat prin intermediul unui comunicat Petteri Taalas, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale. „Din păcate, ne aşteptăm să ne confruntăm cu fenomene şi mai grave în 2020 şi în următoarele decenii”, a adăugat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici