24 din 31 de specii de rechini sunt pe cale de dispariţie. Care sunt factorii cauzatori

  • Un studiu publicat în revista Nature dezvăluie că numărul rechinilor a scăzut cu 70% între anii 1970 şi 2018.
  • În acest moment, pe glob, sunt 31 de specii de rechini, dintre care 24 sunt pe cale de dispariţie.
  • Din anii 1950 vasele de pescuit cu motor s-au înmulţit ceea ce a afectat substanţial numărul rechinilor.
738 afișări
Imaginea articolului 24 din 31 de specii de rechini sunt pe cale de dispariţie. Care sunt factorii cauzatori

Rechinii, ameninţaţi cu dispariţia

Atunci când cercetătorii discută despre aceste mamifere acvatice este ca şi când ar descrie un Jedi al oceanelor. Sunt impresionanţi că prădătorii înoată rapid şi au simţurile incredibil de dezvoltate. Cu toate acestea, există şi un motiv de îngrijorare.

Cercetătorii ştiau deja că numărul rechinilor a scăzut vizibil pe tot globul în ultimele decenii. Un studiu publicat recent în revista Nature ne prezintă cifrele exacte.
Între anii 1970 şi 2018, numărul rechinilor de pe glob a scăzut cu 70%. Din 31 de specii rămase, 24 dintre ele sunt pe cale de dispariţie, iar 3 dintre ele sunt în pericol iminent. Lucru îngrijorător pentru că vorbim despre una dintre cele mai spectaculoase specii de pe Planetă.
 
Rechinii nu au oase. Scheletele lor sunt alcătuite din cartilaje, la fel ca anumite părţi din urechile şi vârful nasului oamenilor. Cartilajul este mult mai uşor decât este osul. În plus, ficatul rechinului este umplut cu uleiuri. Asta îi ajută să plutească atât de rapid.
 
Unul dintre factorii care au dus la scăderea numărului rechinilor este pescuitul şi braconajul.
Un alt factor care a făcut ca rechinii să fie ameninţaţi este că le ia câţiva ani să ajungă la maturitate, să fie capabili să dea naştere unor pui. De aceea înmulţirea este mult mai lentă.
 
Rechinii sunt pe Pământ de 420 de milioane de ani. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici