529 de susţinători ai lui Morsi au fost condamnaţi la moarte în primă instanţă

Un tribunal egiptean a condamnat la moarte luni, în prima instanţă, 529 de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată pentru violenţe comise în cursul verii, au anunţat surse judiciare.

730 afișări
Imaginea articolului 529 de susţinători ai lui Morsi au fost condamnaţi la moarte în primă instanţă

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar 153 dintre condamnaţi sunt deţinuţi, ceilalţi fiind fugari, au precizat aceste surse, adăugând că 17 acuzaţi au fost achitaţi.

În total, 1.200 de persoane sunt judecate pentru violenţe care au avut loc la jumătatea lui august în guvernoratul Al-Minya, situat la aproximativ 250 de kilometri sud de Cairo, în cadrul celui mai important proces de la reprimarea susţinătorilor lui Morsi, lansat la începutul lui iulie, în urma destituirii singurul şef de stat ales vreodată în mod democratic în ţară.

Alte 700 de persoane sunt citate să compară marţi, inclusiv o serie de cadre din cadrul mişcării Fraţii Musulmani, din care provine Morsi. Şi în acest lot, majoritatea acuzaţilor sunt fugari.

La fel ca cei condamnaţi luni, ei vor fi judecaţi pentru violenţe în provincia Al-Minya, pe 14 august, în timp ce poliţişti şi militari dispersau într-o baie de sânge mitinguri islamiste la Cairo.

Între acuzaţi se află numeroşi lideri ai confreriei islamiste a lui Morsi, inclusiv liderul suprem Mohamed Badie, acuzaţi de violenţe care au cauzat moartea a doi poliţişti şi atacuri asupra unor bunuri publice şi private pe 14 august, în această provincie.

Este pentru prima dată când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur caz, în contextul în care numeroase procese împotriva unor islamişti sunt deschise de la destituirea, pe 3 iulie, a lui Morsi.

De la destutirea acestuia, noile autorităţi au lansat o reprimare implacabilă care s-a soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, potrivit Amnesty International (AI), majoritatea pe 14 august, în contextul dispersării unor mişcări de ocupare pro-Morsi la Cairo. În plus, în decurs de opt luni, mii de islamişti au fost arestaţi şi sunt judecaţi, la fel ca liderii lor, care riscă pedeapsa cu moartea, inclusiv Morsi.

De opt luni, susţinătorii acestuia manifestează frecvent, cerând revenirea lui la putere. Reuniunile lor au degenerat adesea în confruntări cu forţele de securitate.

Mişcarea Fraţii Musulmani a fost clasată drept grupare "teroristă" în decembrie de către autorităţi, în urma unui atentat care a fost revendicat ulterior de către o mişcare jihadistă fără legături cu confreria islamistă - care există de 85 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici