Video A 11-a zi de război în Ucraina. Situaţia umanitară din portul Mariupol este "catastrofală" / SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei

  • Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a avertizat că numărul refugiaţilor ucraineni ar putea depăşi în curând 1,5 milioane de persoane
  • Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă privind criza umanitară declanşată în Ucraina de invazia rusă şi va discuta un posibil proiect de rezoluţie.
  • Proteste împotriva războiului au loc în întreaga lume, inclusiv la Londra, Bangkok, Elveţia şi Kherson - singurul oraş ucrainean ocupat de Rusia până în prezent.
  • Trupele ruse au blocat oraşul port strategic ucrainean Mariupol.
  • Vladimir Putin a avertizat Occidentul că orice ţară care va impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei va fi considerată că s-a alăturat războiului
  • În Harkov au loc cele mai puternice bombardamente de la începutul războiului
15577 afișări

UPDATE 22:15 Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit cu Putin şi apoi l-a sunat pe Volodimir Zelenski. El spune că Rusiei i s-a cerut din nou să înceteze focul şi să protejeze civilii. De asemenea, potrivit lui Macron, „se lucrează pentru a păstra integritatea instalaţiilor nucleare civile ale Ucrainei”.

UPDATE 21:45 Armata rusă a atras un număr mare de trupe în satele şi oraşele din apropierea Kievului, în zilele următoare Vladimir Putin va încerca probabil să cucerească capitala Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de consilierul ministrului afacerilor interne, Vadim Denisenko.

"Un număr suficient de mare de echipamente ruseşti şi trupe ruseşti sunt concentrate în apropierea Kievului. Înţelegem că bătălia pentru Kiev este bătălia cheie a zilelor următoare".

UPDATE 21:40 Lângă Izyum, luptele au avut loc toată ziua astăzi, relatează localnicii. Armata rusă atacă unităţi ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi trage în oraş.

UPDATE 21:35 „Este posibil ca cel mai masiv atac aerian asupra Ucrainei să înceapă acum. O mulţime de avioane au decolat simultan de pe aerodromurile din Belarus. Cel mai probabil, ţintele sunt aerodromurile din Ucraina. Acest lucru se datorează anunţului recent al oficialilor americani cu privire la posibilitatea de a transfera aeronave în Ucraina. Ruşii vor să distrugă infrastructura aeriană”, a declarat o sursă din serviciile speciale ucrainene.

UPDATE 21:30 Polonia  adeclarat că nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nu va acorda permisiunea de a folosi aerodromurile sale. Acest lucru a fost anunţat de guvernul de la Varşovia.

UPDATE 21:10 Luptele aprige continuă în regiunea Kiev. Situaţia oraşelor din regiune a fost comentată de şeful Administraţiei Regionale de Stat Kiev, Oleksiy Kuleba.

În Bucha şi Gostomel continuă negocierile privind organizarea „coridoarelor umanitare”, până acum fără succes. „Astăzi suntem forţaţi să aşteptăm şi precum în Irpin, să scoatem oamenii chiar sub bombardament”.

În Borodianka şi Makarov situaţia este complicată, sunt lupte aproape non-stop. Dar Forţele Armate ale Ucrainei au „anumite succese” acolo.

În Brovary ieri au fost bătălii, apărarea a capturat echipamente inamice, doi prizonieri, anumite documente, situaţia acolo este complicată, dar controlată. Exact ca la linia Boryspil.

UPDATE 21:00 Primarul Harkovului, Igor Terekhov, a vorbit despre situaţia din această seară din oraş. În regiunea Harkov au fost doborâte 2 avioane ale trupelor ruseşti, elicoptere zboară, cartierele rezidenţiale sunt bombardate, sunt victime şi răniţi, a declarat acesta.

Primarul a negat deteriorarea turnului de televiziune din Harkov. Acesta a adăugat că daunele infrastructurii sunt reparate cu promptitudine şi că oraşul primeşte ajutor umanitar.

UPDATE 20:55 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Ucraina a informat-o că personalul de serviciu operează în continuare centrala din Zaporojie, dar că acum se află sub ordinele comandantului forţelor ruseşti de acolo. Centrala nucleară din Zapojie a fost ocupată de ruşi vineri,  după un asalt în care s-au folosit arme grele.

UPDATE 20:50 17 oraşe din Ucraina au anunţat alerte aeriene în ultimele 10 minute.

UPDATE 20:45 În regiunea Odesa, în urma unei lovituri cu rachete a trupelor ruse, s-a scufundat barca de patrulare Slovyansk a Marinei Ucrainene, a declarat primarul oraşului-port Yuzhne, Volodimir Novaţki. 

UPDATE 20:15 Primarul din Viniţa, Serhiy Morgunov a declarat că şase persoane sunt încă sub dărâmături în urma atacului asupra aeroportului Gavrishivka. 

UPDATE 20:00 Administraţia Regională de Stat Harkov a confirmat că armata rusă a lovit un turn local de televiziune, în urma căruia difuzarea canalelor TV a fost întreruptă.

De asemenea, sunt raportate alerte antiaeriene acum în marile oraşe, printre care Kiev, Cernigău şi Harkov. 

UPDATE 19:50 În Harkov au loc cele mai puternice bombardamente de la începutul războiului. Clădirea Procuraturii Regionale este în flăcări. 

Conform informaţiilor preliminare de la salvatori, avioanele ruseşti au lovit turnul TV. Turnul TV Harkov, de 240 de metri înălţime, este situat la marginea de nord a oraşului. Trupele ruse înaintează spre oraş din această parte. Există, de asemenea, informaţii despre bombardamente în zona Pieţei Sutei Cereşti, a declarat purtătorul de cuvânt al SES al regiunii Eugene Vasilenko.

UPDATE 19:10 Primarul oraşului Irpen, Alexander Markushin, a declarat că în timpul evacuării civililor, opt persoane au fost ucise în urma bombardamentelor.

UPDATE 18:25 Volodimir Zelenski a discutat cu Boris Johnson despre noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 18:20 Alarmă de raid aerian la Harkov. Autorităţile ucrainene au declarat că un avion de luptă inamic a fost doborât la Harkov de către apărarea antiaeriană. 

UPDATE 18:10 Şeful NNEGC Energoatom a declarat că acum sunt 500 de invadatori la centrala nucleară din Energodar, alţi 1000 în oraş. Ruşii folosesc centrale nucleare ucrainene capturate ca baze militare.

UPDATE 17:30 Preşedintele turc Recep Erdogan l-a îndemnat duminică pe omologul său rus, Vladimir Putin, să declare o încetare a focului în Ucraina, să deschidă coridoare umanitare şi să semneze un acord de pace, a anunţat biroul său.

UPDATE 16:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un mesaj dur duminică după ce a fost bombardat aeroportul din oraşul Vinniţa cu opt rachete. El a cerut „închiderea cerului deasupra Ucrainei” pentru toate rachetele ruseşti şi avionele de luptă şi o linie umanitară.

UPDATE 15:25 Ucraina condamnă Rusia de "planuri teroriste" pentru că atacă obiective civile, inclusiv spitale şi şcoli. 

UPDATE 15:00 Mihail Podolyak, consilier al şefului biroului preşedintelui Ucrainei, a negat informaţiile din presa britanică şi americană că Statele Unite şi Marea Britanie şi-ar fi trimis forţele speciale în Lituania pentru a-l evacua de la Kiev pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski. 

UPDATE 12:30 Un alt avion a fost doborât lângă Harkov. În toate raioanele din regiunea Kiev este o luptă împotriva grupărilor de sabotaj la această oră.

UPDATE 11:30 De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, 38 de copii au murit şi 71 de copii au fost răniţi, anunţă deputata Denisova. 

UPDATE 11:00 În Jîtomîr, ucrainenii raportează că o persoană a fost ucisă, alte două au fost rănite, inclusiv un băieţel de 3 ani în stare foarte gravă, cu un picior amputat. 10 case au fost complet distruse şi alte 15 case au fost avariate. 

Serviciile de urgenţă ucrainene raportează victime în urma unui atac cu rachete ruseşti care a lovit case rezidenţiale din regiunea Zhytomyr, la aproximativ 140 km nord-vest de Kiev.
 
Aproximativ 15 case private au fost distruse în atacul din oraşul Ovruch.
 
Într-un atac separat în Korosten, un oraş situat la sud de Ovruch, o persoană ar fi fost ucisă şi două rănite într-un atac cu rachete în timpul nopţii, potrivit agenţiei. Zece case private ar fi fost distruse şi o clădire a fost incendiată. Cinci copii au fost salvaţi din subsol. 

UPDATE 10:30 Consiliul oraşului Mariupol anunţă evacuarea civililor începând cu ora 12:00 (ora locală).

UPDATE 10:15 Armata ucrainiană anunţă că peste 11.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în cele 11 zile de război.

UPDATE 8:55 Luptele continuă în mai multe oraşe din Ucraina. Însă soldaţii ruşi sunt „demoralizaţi” pentru că realizează adevărata situaţie de pe front. 

UPDATE 8:20 Militarii veterani din SUA vor să apere Ucraina: „Nu putem sta cu mâinile-n sân!” 

UPDATE 6:20 Forţele ruseşti din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă scurtă pauză operaţională, în timp ce se pregătesc să reia operaţiunile împotriva Kievului, Harkovului, Mykolayivului şi, posibil, Odesa în următoarele 24-48 de ore, potrivit unuei analize făcută de un grup de experţi şi o organizaţie de cercetare politică cu sediul în SUA.

Un raport publicat recent de Institutul pentru Studiul Războiului, susţine că trupele ruseşti nu au lansat operaţiuni ofensive terestre majore împotriva Kievului, Harkovului sau Mykolayivului în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, forţele ucrainene din apropierea Harkovului au desfăşurat o contraofensivă care ar fi pătruns până la graniţa ruso-ucraineană.

UPDATE 5:00 ️Ruşii au distrus termocentrala din Otîrka: cinci angajaţi au murit. Nu există încălzire în oraş, parţial - nu există apă şi electricitate în case

UPDATE 3:20 Un pas major. SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei

SUA colaborează cu Varşovia la un acord pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă poloneze, în timp ce Kievul intensifică presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta la creşterea capacităţilor forţelor sale aeriene, astfel încât să poată respinge atacurile aeriene ruseşti, potrivit informaţiilor CNN şi Financial Times

UPDATE 2:40 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în favoarea Ucrainei cu privire la toate plângerile viitoare împotriva Rusiei - Rada Supremă

UPDATE 1:30  Mastercard şi Visa suspendă activităţile în Rusia

Într-un comunicat, grupul multinaţional Mastercard a anunţat că băncile ruse nu vor mai avea acces la reţeaua de tranzacţii şi că niciun card emis în afara Rusiei nu va funcţiona la bancomate sau magazine de pe teritoriul rus. "Decizia a fost luată din cauza caracterului fără precedent al actualului conflict şi din cauza mediului de afaceri incert", a transmis compania Mastercard.

La rândul său, compania americană Visa a comunicat că toate tranzacţiile pe teritoriul Rusiei vor fi suspendate în următoarele zile. "Suntem nevoiţi să recurgem la această acţiune din cauza invaziei ruse neprovocate în Ucraina şi a evenimentelor inacceptabile la care am asistat", a declarat Al Kelly, directorul general şi vicepreşedintele companiei Visa.

"Regretăm impactul pe care această acţiune îl va avea asupra colegilor noştri valoroşi, asupra clienţilor, partenerilor, firmelor şi deţinătorilor de carduri din Rusia. Acest război şi ameninţarea actuală asupra păcii şi stabilităţii necesită reacţii în conformitate cu valorile noastre", a argumentat Al Kelly.

UPDATE Volodimir Zelenski: Ucraineni! În toate oraşele noastre, unde inamicul a invadat, treceţi la ofensivă

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat sâmbătă pe ucraineni să continue rezistenţa, spunând: "Ucraineni! În toate oraşele noastre, unde inamicul a invadat, treceţi la ofensivă. Ieşiţi pe străzi. Trebuie să luptăm de fiecare dată când avem ocazia".

UPDATE Situaţia umanitară din portul Mariupol din sudul Ucrainei este "catastrofală" şi este vital ca civilii să fie evacuaţi, a avertizat un oficial de rang înalt al ONG-ului Medici fără frontiere (MSF).

Oraşul se află sub asediul forţelor ruseşti. Un presupus acord de încetare a focului în această zonă, care ar fi trebuit să permită evacuarea în siguranţă a civililor, nu s-a concretizat niciodată cu adevărat.

"Este imperativ ca acest coridor umanitar să fie pus în aplicare foarte repede pentru a permite populaţiei civile, femeilor şi copiilor, să iasă din acest oraş,... situaţia este catastrofală şi se înrăutăţeşte pe zi ce trece", a declarat coordonatorul de urgenţă al MSF în Ucraina, Laurent Ligozat, pentru Agenţia France-Presse (AFP).

UPDATE Primarul Mariupol Vadim Boychenko a povestit la televizor ce se întâmplă în oraş: „Acum oraşul este blocat, suntem ucişi ca naţiune, ca popor al Ucrainei. Ocupanţii ruşi împuşcă acum în zone rezidenţiale. Avioanele au aruncat bombe astăzi. Am ajuns ca primar să organizez transportul şi locaţiile pentru evacuarea oamenilor. Şi în acel moment, în timp ce plecam, trupele ruse inamice au rupt tăcerea şi au început să bombardeze. În mod miraculos, oamenii nu au fost răniţi, dar echipamentele au fost avariate. Avem nevoie de garanţii de securitate. Bombardamentele au loc de 6 zile. Sperăm că discuţiile de astăzi vor ajunge într-un punct în care există un coridor. Noi, la rândul nostru, facem tot ce este necesar.”

Situaţia acutuală

Ministrul ucrainean de Externe i-a spus omologului său american, în cadrul unei întâlniri, că ţara sa are nevoie de avioane de luptă şi de sisteme de apărare aeriană şi a calificat refuzul NATO de a implementa zona de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei drept un "semn de slăbiciune".

Rusia îşi reia ofensiva asupra oraşului portuar strategic Mariupol, după ce o încetare temporară a focului a eşuat, cu acuzaţii de încălcări de ambele părţi.

Compania aeriană emblematică a Rusiei, Aeroflot, anunţă că îşi va suspenda toate zborurile internaţionale începând cu 8 martie, cu excepţia Belarusului, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

Peste 1,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, potrivit Naţiunilor Unite.

Rusia şi Ucraina vor avea luni o a treia rundă de discuţii privind încetarea ostilităţilor, a declarat sâmbătă negociatorul ucrainean David Arakhamia într-o postare pe Facebook, fără a oferi mai multe detalii.

Delegaţiile din Ucraina şi Rusia au avut două runde de discuţii de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a vecinului său pe 24 februarie.

"A treia rundă de discuţii va avea loc luni", a scris Arakhamia, care este şi liderul fracţiunii parlamentare a partidului preşedintelui ucrainean.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici