A doua ţară care ar putea ieşi din UE, după Marea Britanie. Candidatul de extremă dreaptă la preşedinţia Austriei propune referendum

Candidatul de extremă dreaptă la preşedinţia Austriei, Norbert Hofer, a anunţat că va milita pentru organizarea unui referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană, dacă va câştiga alegerile.

1195 afișări
Imaginea articolului A doua ţară care ar putea ieşi din UE, după Marea Britanie. Candidatul de extremă dreaptă la preşedinţia Austriei propune referendum

A doua ţară care ar putea ieşi din UE, după Marea Britanie. Candidatul de extremă dreaptă la preşedinţia Austriei propune referendum

'Un bloc comunitar de 28 de state este important pentru Austria, dar eu îmi doresc o Uniune Europeană mai bună'', a declarat Hofer, citat de BBC..

Alegerile prezidenţiale din Austria vor avea loc pe 4 decembrie, iar cei doi candidaţi, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extremă dreaptă Freedom Party) şi Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiaţi pentru a putea face predicţii. Van der Bellen a câştigat alegerile desfăşurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de fraudă.

BBC scrie că rolul preşedintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului şi să determine organizarea de alegeri anticipate.

Deşi insistă că un vot dat lui nu ar echivala cu un vot dat ''Oexitului'', adică ieşirii Austriei din Uniunea Europeană, Norbert Hofer este de părere că ''islamul nu face parte din valorile'' Austriei. De altfel, Hofer, de profesie inginer aeronaut, consideră că deschiderea uşilor pentru imigranţi este o greşeală a Uniunii Europene şi implică costuri majore pentru Austria şi UE.

Totodată, Hofer susţine că, dacă după Brexit Parlamentele naţionale îşi vor pierde puterea, iar Uniunea Europeană va deveni ''centralizată'' şi se va guverna ca un singur stat, atunci organizarea unui referendum în Austria privind apartenenţa la UE este obligatoriu. 

Curtea constituţională din Austria a decis, în iulie, repetarea alegerile prezidenţiale, acestea fiind pierdute la diferenţă mică de candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, care însă a contestat rezultatul, invocând probleme majore la numărarea voturilor.

Alegerile câştigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puţin de un procent în faţa candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer vor fi reluate, a decis Curtea Constituţională a Austriei, care a constatat nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poştă.

Curtea a constatat că peste 700.000 de voturi prin poştă au fost numărate greşit, lucru care aruncă suficientă îndoială pentru ca alegerile să fie reluate.

Instanţa constituţională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influenţat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii, anti-imigraţie şi cu poziţii de extremă dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

Poziţia de preşedinte în Austria este simbolică, fără puteri executive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici