A inventat Noviciok, dar acum regretă. Vladimir Uglev: Mi-am dedicat viaţa ştiinţifică dezvoltării unei ”arme de distrugere în masă.” Nu ştiu cum de nu a murit Navalnîi

  • Inventatorul agentului neurotoxic Noviciok, Vladimir Uglev, a declarat că nu poate dormi liniştit.
  • Uglev, 73 de ani, spune că şi-a petrecut întreaga viaţă ştiinţifică, 15 ani, dezvoltând ceea ce el numeşte o „armă de distrugere în masă.”
  • Uglev: ”Nu ştiu cum de nu a murit Navalnîi. Poate pentru că a intrat rapid în comă sau pentru că medicii i-au dat un antidot. Poate că nu a băut tot ceaiul."
25156 afișări
Imaginea articolului A inventat Noviciok, dar acum regretă. Vladimir Uglev: Mi-am dedicat viaţa ştiinţifică dezvoltării unei ”arme de distrugere în masă.” Nu ştiu cum de nu a murit Navalnîi

Foto: Youtube

Inventatorul agentului neurotoxic Noviciok, Vladimir Uglev, a declarat că nu poate dormi liniştit. Are remuşcări de când guvernul german a anunţat că liderul opoziţiei ruse, AleKsei Navalnîi, a fost otrăvit cu acea armă chimică dezvoltată în vremurile Uniunii Sovietice
 
„Am un păcat pe conştiinţă”, a spus el pentru agenţia spaniolă EFE într-o conversaţie telefonică pe care a avut-o din oraşul Anapa (Marea Neagră). 
 
Uglev, 73 de ani, spune că şi-a petrecut întreaga viaţă ştiinţifică, 15 ani, dezvoltând ceea ce el numeşte o „armă de distrugere în masă” într-un laborator din regiunea Saratov.
 
"Am fost primul care a reuşit să creez un tip de Noviciok. A fost în decembrie 1975", spune el. 
 
Uglev explică faptul că niciunul dintre cei care au participat la proiectul de top secret nu credea că agentul respectiv „va fi folosit ca armă teroristă”.
 
"Am făcut-o în scopuri militare. Ştiam, aşa cum ştia Andrei Saharov când a dezvoltat bomba cu hidrogen. Dar în acele zile nu îţi cereau lucruri, ţi se dădeau ordine", mai spune omul de ştiinţă.
 
Uglev a explicat că se simte la fel ca Mihail Kalaşnikov, inventatorul celei mai folosite puşti din lume (AK-47) şi care înainte de a muri a recunoscut în faţa patriarhului ortodox şi a familiei sale să se simtă vinovat pentru că a creat „o armă care a ucis oameni din întreaga lume”.
 
De asemenea, omul de ştiinţă a spus că nu-i poate ieşi din cap faptul că Navalnîi, internat în comă într-un spital din Berlin, ar putea fi „o nouă victimă a Noviciok”.
 
Are din ce în ce mai puţine „îndoieli”, deşi în primele ore de la anunţul guvernului german, a considerat că este puţin probabil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu Novichok , deoarece simptomele nu păreau să se potrivească.
 
"El nu ar fi putut intra imediat în comă. Dar circumstanţele s-au schimbat total. Nu am avut datele pe care le avem astăzi. Aleksei a intrat în comă nu în avion, ci în Omsk", explică el.
 
Acum este necesar ca germanii să publice „formula”, pe care el o ştie chiar şi acum pe de rost, fiindcă - îşi aminteşte Uglev - ei au fost primii care au dezvoltat organofosforice în scopuri militare.
 
„Ceea ce încă nu ştim este ce tip de Noviciok ar fi putut fi folosit”, spune Úglev, care îl citează şi pe Piotr Kirpichov, un alt inventator al agentului menţionat. Şi există patru agenţi care cuprind termenul Noviciok (Rookie), dintre care trei pulbere şi un al patrulea este lichid.
 
Uglev îşi aminteşte că în cazul otrăvirii agentului dublu Sergei Skripal şi a fiicei sale, Yulia, în Marea Britanie, englezii au reuşit să demonstreze că atacatorii au folosit Noviciok.
 
Omul de ştiinţă crede că „dacă este adevărat că lui Navalnîi i-au pus noviciok în ceai, la aeroport”, atunci cel mai probabil au încercat să-l otrăvească cu „nu mai mult de două-trei miligrame”, altfel spus, „cu o zecime dintr-o picătură”.
 
"Nu ştiu cum de nu a murit. Poate pentru că a intrat rapid în comă sau pentru că medicii i-au dat un antidot. Poate că nu a băut tot ceaiul", mai spune el.
 
Uglev crede că Novichok ar putea fi dezvoltat doar de „stat sau o structură foarte bogată”.
 
"Noviciok nu poate fi dezvoltat într-o magazie. Acest lucru este foarte dificil. Henry Ford nu şi-a dezvoltat invenţiile într-un garaj," spune el.
 
În ceea ce priveşte motivul pentru care guvernul rus continuă să nege existenţa Noviciokului, el se declară incapabil să răspundă. 
 
„Este ca şi cum ai cere unei persoane normale să înţeleagă un schizofrenic”, mai spune el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici