A murit judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg: Decesul cunoscutei luptătoare pentru drepturilor femeilor ar putea duce la o furtună politică

  • Judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, o cunoscută luptătoare pentru drepturilor femeilor, a murit de cancer la vârsta de 87 de ani, a anunţat curtea.
  • Ginsburg a murit vineri de cancer pancreatic metastatic la domiciliul ei din Washington, DC, înconjurat de familia ei, se arată în comunicat.
  • "Naţiunea noastră a pierdut un jurist de talie istorică", a declarat vineri judecătorul şef John Roberts, relatează BBC.
3749 afișări
Imaginea articolului A murit judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg: Decesul cunoscutei luptătoare pentru drepturilor femeilor ar putea duce la o furtună politică

A murit judecătoarea Curţii Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg: Decesul cunoscutei luptătoare pentru drepturilor femeilor ar putea duce la o furtună politică

Ginsburg a murit vineri de cancer pancreatic metastatic la domiciliul ei din Washington, DC, înconjurat de familia ei, se arată în comunicat.

La începutul acestui an, Ginsburg a spus că urmează chimioterapie.

Ea a fost o figură proeminentă pentru liberalii din SUA. Ginsburg a fost a doua femeie care a ocupat un loc la Curtea Supremă, unde a servit pentru 27 de ani.

"Naţiunea noastră a pierdut un jurist de talie istorică", a declarat vineri judecătorul şef John Roberts. "Noi, la Curtea Supremă, am pierdut un coleg de nepreţuit. Astăzi ne jelim, dar cu încredere că generaţiile viitoare îşi vor aminti de Ruth Bader Ginsburg aşa cum am cunoscut-o - un campion neobosit şi hotărât al justiţiei".

Moartea lui Ruth Bader Ginsburg provoacă o furtună politică

Fiind unul dintre cei patru judecători liberali, sănătatea ei a fost urmărită cu atenţie. Moartea lui Ginsburg creşte perspectiva ca preşedintele republican al SUA, Donald Trump, să încerce să îşi extindă majoritatea conservatoare, chiar înainte de alegerile din noiembrie.

În zilele dinaintea morţii sale, Ginsburg şi-a exprimat dezaprobarea puternică faţă de o astfel de mişcare. "Cea mai fierbinte dorinţă a mea este să nu fiu înlocuit până nu va fi instalat un nou preşedinte", a i-a transmis ea nepoatei sale, potrivit National Public Radio.

Se aşteaptă ca preşedintele Trump să numească un înlocuitor conservator pentru Ginsburg cât mai curând posibil, au declarat surse de la Casa Albă pentru CBS News.

De ce este atât de importantă majoritatea în Curtea Supremă

În ultimii ani, instanţa a extins căsătoria homosexuală în toate cele 50 de state, a permis punerea în vigoare a interdicţiei de călătorie ale preşedintelui Trump şi a întârziat un plan al SUA de reducere a emisiilor de carbon. Astfel pentru a facilita punerea în aplicare a unor reforme preşedintele trebuie să aibă o majoritate în cadrul intituţiei.

Moartea lui Ginsburg va declanşa o bătălie politică cu privire la cine o va succeda, stimulând dezbaterile despre viitorul Curţii Supreme înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Preşedintele Trump a numit doi judecători de la preluarea mandatului, iar actuala instanţă este considerată a avea o majoritate conservatoare de 5-4 în majoritatea cazurilor.

Senatul SUA trebuie să aprobe un nou judecător desemnat de preşedinte, iar liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell, a declarat vineri seară că dacă un candidat va fi înaintat înainte de alegeri, va avea loc un vot cu privire la alegerea lui Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici