A patra grevă generală în Grecia

Sectorul public şi transporturile erau perturbate din nou joi în Grecia de o grevă generală, a patra începând din februarie, organizată împotriva reformei sistemului de pensii şi a planului de austeritate adoptat de Guvern în schimbul ajutorului financiar al UE şi FMI.

48 afișări
Imaginea articolului A patra grevă generală în Grecia

A patra grevă generală în Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sub sloganurile "nu vă atingeţi de asigurarea socială" şi "ajunge cu austeritatea", marile centrale sindicale din sectorul privat GSEE şi public Adedy organizau la prânz manifestaţii în marile oraşe. Ca şi anterior, frontul sindical comunist Pame a organizat manifestaţii separate.

Cu aproximativ 1.700 de poliţişti mobilizaţi doar în centrul Atenei, autorităţile "şi-au intensificat dispozitivul de securitate pentru a evita repetarea dramei de la 5 mai", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Thanassis Kokalakis. Incendierea unei bănci, comisă de manifestanţi violenţi, în timpul unei ample defilări sindicale, a provocat moartea prin asfixiere a trei angajaţi.

La Atena, care era afectată de uriaşe blocaje în trafic, metroul, autobuzele şi troleibuzele nu funcţionau joi, în timp ce vapoarele rămâneau ancorate, în portul Pireu, din apropiere.

Traficul aerian era însă asigurat în cea mai mare parte, controlorii aerieni decizând să nu participe la mişcare, luând în calcul "degradarea situaţiei în sectorul turistic".

"Şcolile urmau să funcţioneze de la caz la caz şi ministerul a menţinut examene organizate în timpul zilei. Numeroase bănci private erau deschise joi dimineaţă în centrul Atenei, în pofida unui ordin al Federaţiei angajaţilor bancari (OTOE).

Doar agenţiile Băncii Naţionale erau închise.

Cu excepţia angajaţilor televiziunii publice, jurnaliştii nu participă la grevă, dar sindicatele lor au prevăzut o întrerupere de 24 de ore a activităţii, săptămâna viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici