Acord între democraţii şi socialiştii sârbi

Partidul Democrat (DS), condus de preşedintele sârb Boris Tadici, a demarat negocieri cu Partidul Socialist (SPS) pentru formarea unei coaliţii de guvernământ, un acord urmând să fie semnat până la sfârşitul lunii, potrivit unor surse politice, citate de ziarul Blic.

15 afișări
Imaginea articolului Acord între democraţii şi socialiştii sârbi

Preşedintele sârb Boris Tadici (Imagine: Mediafax Foto)

Acordul va fi anunţat imediat după publicarea rezultatelor oficiale înregistrate în alegerile parlamentare care au avut loc duminică, întârziate din cauza mai multor sesizări depuse la comisia electorală centrală.

Negocierile dintre cele două formaţiuni se desfăşoară şi pentru obţinerea unei majorităţi la nivelul consiliilor locale.

Potrivit publicaţiei Blic, cele două formaţiuni au ajuns deja la un acord, în pofida presiunilor severe la care a fost expus liderul socialist Iviţa Dacici din partea Partidului Democratic din Serbia (DSS), condus de premierul în exerciţiu Voislav Koştuniţa, în ultimele două zile.

Statele Unite şi UE nu se opun înfiinţării unei coaliţii DS-SPS. Potrivit Blic, în cazul în care socialiştii formează o coaliţie cu radicalii sârbi şi DSS, o parte din miniştrii săi vor primi interdicţie de deplasare în spaţiul comunitar.

În ceea ce priveşte cooperarea cu Tribunal Penal Internaţional, diplomaţii americani şi europeni apreciază că aceasta va fi asigurată în continuare în eventualitatea formării unei coaliţii DS-SPS deoarece socialiştii nu se opun predării de către Serbia a suspecţilor de crime de război.

Pe de altă parte, Tomislav Nikolici, liderul radicalilor sârbi SRS, este dispus să îi ofere lui Dacici postul de premier în cazul în care socialiştii de alătură unei alianţe SRS-DSS.

Liderul partidului Serbia Unită (JS), Dragan Markolici Palma, a declarat că formaţiunea sa va negocia cu preşedintele Boris Tadici deoarece "Serbia nu are timp de pierdut".

Cabinetul prezidenţial a negat, marţi, informaţiile privind posibila participare a Partidului Liberal Democratic (LDP) într-un Guvern condus de DS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici