Acord între Israel şi Hamas pentru eliberarea lui Gilad Shalit

Guvernul israelian a aprobat, în noaptea de marţi spre miercuri, un acord încheiat cu mişcarea palestiniană Hamas, care prevede eliberarea a 1.000 de deţinuţi palestinieni în schimbul lui Gilad Shalit, răpit în 2006 şi deţinut în Fâşia Gaza, au declarat surse oficiale israeliene.

442 afișări
Imaginea articolului Acord între Israel şi Hamas pentru eliberarea lui Gilad Shalit

Acord între Israel şi Hamas pentru eliberarea lui Gilad Shalit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost aprobat de 26 dintre membrii Guvernului, numai trei miniştri - printre care se numără şi şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman - votând împotriva adoptării documentului.

Liderul în exil al mişcării Hamas, Khaleed Meshaal, a afirmat că acordul prevede eliberarea a 1.027 de deţinuţi palestinieni, printre care se află şi 27 de femei. "Hamas şi Israelul au ajuns la încheierea unui acord în baza căruia vor fi eliberaţi, în două etape, 1.027 de palestinieni, dintre care 27 sunt femei" a spus el.

Meshaal, care a salutat rolul jucat de Egipt în realizarea acordului, a apreciat că acesta reprezintă "o mare realizare" şi a precizat că 450 dintre deţinuţi vor fi eliberaţi în termen de o săptămână, iar alti 550, în următoarele două luni.

El a afirmat că printre deţinuţii eliberaţi se află "315 condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alţii care ispăşesc pedepse de peste zece ani" de închisoare.

Gilad Shalit a fost răpit de grupuri armate palestiniene şi este deţinut în Gaza din 2006.

Surse palestiniene au afirmat că printre deţinuţii palestinieni vizaţi de acord s-ar afla şi Marwan Barghouthi, unul dintre liderii Intifadei în anii 2000, şi liderul Frontului popular de eliberare a Palestinei, Ahmad Saadat. Informaţia a fost însă dezminţită de directorul serviciului de securitate internă Shin Beth. "MarwanBarghouthi şi Ahmad Saadat nu vor fi eliberaţi", a precizat Yoram Cohen.

Barghouthi a fost arestat în 2002 la Ramallah şi a fost condamnat, în iunie 2004, la cinci pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru implicarea directă în patru atentate antiisraeliene soldate cu cinci morţi. Saadat a fost condamnat în 2008 la 30 de ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici