Acord între Obama şi Medvedev privind reducerea tensiunilor din Georgia

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au ajuns marţi la un acord în privinţa necesităţii reducerii tensiunilor din Georgia, a anunţat Casa Albă, în urma unui apel telefonic din partea preşedintelui rus.

13 afișări
Imaginea articolului Acord între Obama şi Medvedev privind reducerea tensiunilor din Georgia

Acord între Obama şi Medvedev privind reducerea tensiunilor din Georgia (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, preşedinţia americană a anunţat că Medvedev l-a sunat pe Obama "pentru a-i spune La mulţi ani". Obama a împlinit, marţi, 48 de ani.

"În timpul acestui apel telefonic, preşedinţii au discutat despre situaţia din Georgia şi despre necesitatea reducerii tensiunilor din această regiune", se arată în comunicat.

"Preşedintele Obama a subliniat importanţa recurgerii la canalele existente pentru gestionarea crizelor, cum ar fi, spre exemplu, Mecanismul comun de prevenire şi răspuns la incidente, dar şi necesitatea de a avea observatori internaţionali" la faţa locului, a anunţat Casa Albă.

Tensiunile dintre Rusia şi Georgia s-au accentuat brusc în ultimele zile, cu puţin timp înaintea marcării unui an de la războiul acestora privind Osetia de Sud, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, referindu-se chiar la un "risc" de reizbucnire a conflictului.

Rusia a ameninţat sâmbătă că va recurge din nou la forţă împotriva Georgiei.

În regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută unilateral de Rusia, sunt prevăzute ceremonii privind marcarea unui an de la războiul ruso-georgian, între 7 şi 10 august. Potrivit adjunctului ministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, Guvernul georgian ar fi pregătit, cu această ocazie, "acţiuni cu caracter provocator" în apropiere de frontieră.

De asemenea, Karasin a acuzat Statele Unite pentru "continuarea consolidării maşinii de război a lui Saakaşvili", în urma vizitei la Tbilisi a vicepreşedintelui american, Joe Biden, care s-a pronunţat, la sfârşitul lui iulie, în favoare aderării Georgiei la NATO.

În ultimele zile s-au înmulţit acuzaţiile privind încălcarea prevederilor acordului de încetare a focului la "frontiera" oseto-georgiană. Tbilisi suspectează Moscova că ar avea pretenţii asupra a două zone limitrofe.

Georgia a anunţat că asupra unuia dintre posturile sale de poliţie situate în apropiere de Osetia de Sud au fost lansate tiruri de grenade, lucru negat de Moscova.

Observatorii Uniunii Europene sunt, în prezent, singurii prezenţi în regiune, în urma părăsirii acesteia, la cererea Moscovei, de către misiunile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ONU. Aceştia nu au, însă, acces în interiorul acestei regiuni sepratiste.

În legătură cu relaţiile bilaterale, Obama şi Medvedev au fost de acord asupra implementării rapide a acordului la care au ajuns în timpul summitului de la începutul lui iulie, de la Moscova, cu privire la continuarea Tratatului START referitor la reducerea armelor nucleare.

Ei şi-au reiterat, de asemenea, angajamentul de a încheia aceste negocieri cel mai târziu în decembrie, potrivit Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici