Acordul dintre Italia şi Albania privind taberele de migranţi, limitat la 3.000 de migranţi

Albania va găzdui maximum 3.000 de migranţi la un moment dat, conform unui acord anunţat săptămâna aceasta, care permite Italiei să construiască două tabere de primire şi detenţie a migranţilor în această ţară, potrivit unor documente oficiale publicate miercuri, scrie Reuters.

353 afișări
Imaginea articolului Acordul dintre Italia şi Albania privind taberele de migranţi, limitat la 3.000 de migranţi

Acest program este primul exemplu de acceptare de migranţi de către o ţară din afara UE în numele unei naţiuni din UE şi face parte dintr-o campanie la nivelul blocului comunitar de reducere a imigraţiei ilegale.

„Părţile sunt de acord că numărul total de migranţi prezenţi în acelaşi timp pe teritoriul albanez nu poate fi mai mare de 3.000”, se arată într-un protocol italo-albanez.

Cifra se compară cu cei peste 145.000 de migranţi care au sosit în Italia, pe mare, până în prezent în 2023. Numărul migranţilor a crescut brusc faţă de 2022, pe care guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni doreşte să îl limiteze.

Anunţând acordul, luni, Meloni a declarat că până la 36.000 de migranţi pe an ar putea trece prin taberele albaneze, dar atingerea acestui obiectiv depinde de cât de repede Italia poate procesa cererile de azil.

Meloni a declarat că obiectivul este de a examina cazurile în termen de 28 de zile, dar experţii au subliniat că, în ciuda eforturilor guvernului de a le raţionaliza, procedurile au rămas înglodate în birocraţie.

Experţii au remarcat, de asemenea, că repatrierea solicitanţilor respinşi este dificilă, având în vedere lipsa unor acorduri de returnare cu ţările de origine ale migranţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici