Activiştii din regiunea Balcanilor, inspiraţi de protestul din România: "Un exemplu de curaj popular"

Manifestaţiile anticorupţie din România au influenţat activiştii şi politicienii de opoziţie din întreaga regiune a Balcanilor, care speră să inspire un spirit de sfidare similar, scriu jurnaliştii de la publicaţia Balkan Insight.

3678 afișări
Imaginea articolului Activiştii din regiunea Balcanilor, inspiraţi de protestul din România: "Un exemplu de curaj popular"

Balkan Insight: Activiştii din regiunea Balcanilor, inspiraţi de protestul din România (Imagine: Ovidiu Matiu/ Arhiva Mediafax Foto)

Numeroşi oameni din regiunea Balcanilor şi-au exprimat solidaritatea faţă de masivul protest antiguvernamental din România, regretând lipsa de voinţă a populaţiei din propriile lor ţări.

Persoane din Serbia, Muntenegru şi Bulgaria şi-au exprimat admiraţia pentru manifestaţiile din România, cerând organizarea de acţiuni similare împotriva corupţiei, crimei organizate şi problemelor economice din ţările lor.

Influenţată de evenimentele din România, opoziţia albaneză plănuieşte să organizeze un protest antiguvernamental pe data de 18 februarie, acuzând Guvernul de la Tirana de corupţie şi legături cu crima organizată.

"Un exemplu de curaj popular din partea cetăţenilor români. Pe 18 februarie vom sta împreună la Tirana", a declarat Lulzim Basha, liderul Partidului Democrat din Albania, făcând referire la manifestaţiile anticorupţie din România.

În Bulgaria, activiştii pentru o societate civilă au organizat duminică o demonstraţie în faţa Ambasadei României de la Sofia, în semn de solidaritate cu sutele de mii de români care protestau în oraşele din România. Participanţii la manifestaţia de la Sofia au afişat mesaje ca: "România, Bulgaria te susţine" şi "Uniţi împotriva corupţiei".

În Muntenegru, unul dintre liderii principalului partid de opoziţie, Frontul Democratic, Nebojsa Medojevic, a declarat că românii au demonstrat un nivel mai ridicat al culturii politice şi o dorinţă de a apăra interesul public mai mare decât cetăţenii din Muntenegru.

În Bosnia, şeful delegaţiei UE şi reprezentantul special al UE, Lars-Gunnar Wigemak, a stârnit o dezbatere aprinsă în această ţară când a făcut referire la protestul anticorupţie din România în cadrul unui mesaj postat pe Twitter: "Când se va întâmpla la fel şi în BiH (n.red, Bosnia şi Herţegovina)".

În Sebia, mai mulţi activişti din partea societăţii civile şi jurnalişti şi-au exprimat sprijinul pentru demonstraţiile din România şi au lăudat spiritul de rezistenţă al românilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici