Activiştii pentru drepturi civice acuză Canada de spionarea propriilor cetăţeni

O organizaţie din Canada pentru apărarea libertăţilor civile a iniţiat marţi o procedură judiciară împotriva unei agenţii federale de supraveghere a comunicaţiilor, acuzând-o de spionarea ilegală a cetăţenilor canadieni.

97 afișări
Imaginea articolului Activiştii pentru drepturi civice acuză Canada de spionarea propriilor cetăţeni

Activiştii pentru drepturi civice acuză Canada de spionarea propriilor cetăţeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia pentru libertăţi civile din British Columbia consideră că activităţile Centrului de Securitate a Telecomunicaţiilor din Canada (CSTC) de interceptare a comunicaţiilor private ale cetăţenilor canadieni şi de colectare a metadatelor personale sunt neconstituţionale, abuzive şi încalcă libertatea de exprimare, anunţă asociaţia într-un comunicat.

Totodată, asociaţia a afirmat că a iniţiat o procedură judiciară la Curtea Supremă din British Columbia.

Asociaţia solicită ca CSTC, echivalentul canadian al Agenţiei Naţionale de Securitate americane (NSA), să fie autorizată de tribunale pentru a efectua operaţiuni, ci nu de Ministerul Apărării.

Activităţile "guvernamentale de supraveghere lipsite de control" reprezintă "o ameninţare gravă" pentru libertăţile democratice, a declarat avocatul asociaţiei, Joseph Arvay.

De asemenea, el s-a declarat "profund preocupat" de faptul că "CSTC are acces secret şi ilegal la comunicaţiile canadienilor".

Agenţia canadiană şi-a atras numeroase critici după ce postul de televiziune brazilian TV Globo a dezvăluit la începutul lunii că ar fi efectuat activităţi de spionaj industrial împotriva Guvernului brazilian.

Dezvăluirile făcute de TV Globo se bazează pe documente date publicităţii de fostul analist american Edward Snowden, refugiat în Rusia şi căutat de Statele Unite.

Şeful CSTC, John Foster, a negat faptul că agenţia pe care o conduce spionează cetăţeni canadieni, în timp ce premierul Canadei, Stephen Harper, s-a declarat îngrijorat de suspiciunile existente în legătură cu activităţile desfăşurate de CSTC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici