Activitate ciclonică peste medie în sezonul 2008, în Oceanul Atlantic

Sezonul ciclonic în Oceanul Atlantic va fi mai activ în 2008 decât limita normală, dar considerabil mai redus decât în 2004 şi 2005, arată primele previziuni ale centrului de meteorologie din cadrul Universităţii din Colorado, date publicităţii miercuri.

21 afișări
Imaginea articolului Activitate ciclonică peste medie în sezonul 2008, în Oceanul Atlantic

Activitate ciclonică peste medie în sezonul 2008, în Oceanul Atlantic

"Tendinţele oceanice şi atmosferice actuale indică probabilitatea unui sezon ciclonic mai activ în bazinul atlantic", a declarat William Gray, responsabil cu serviciile de meteorologie şi specialist în evoluţia cicloanelor în cadrul Universităţii din Colorado.

"Prognozăm un sezon ciclonic foarte activ anul acesta dar nu la fel de intens precum cel din 2004 şi 2005", a adăugat el. Uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005, a fost însoţit de rafale de vânt cu viteza de 240 km pe oră, fiind unul dintre cele mai devastatoare cicloane care au lovit vreodată Statele Unite.

Potrivit meteorologilor, sezonul ciclonic din 2008 va fi cu 160 la sută mai activ decât precedentul, dar nu poate fi comparat cu procentul de 275 la sută înregistrat în 2005.

Meteorologii de la Universitatea din Colorado estimează formarea a 15 furtuni tropicale în Atlantic în perioada 1 iunie - 30 noiembrie 2008, dintre care opt ar trebui să devină cicloane. Potrivit specialiştilor, doar patru dintre cele opt s-ar putea transforma în cicloane majore de categoria trei, patru sau cinci pe scara Saffir-Simpson, cu forţa vântului de cel puţin 178 kilometri pe oră. Katrina a fost un ciclon de categoria cinci.

"Potrivit ultimei noastre prognoze, probabilitatea unui ciclon de proporţii, care să lovească în 2008 coasta de est a Statelor Unite, este de 69 la sută, comparativă valorilor medii de 52 de procente care se înregistrau în secolul XX", a precizat Phil Klotzbach, cercetător în cadrul Centrului de Prognozare a Cicloanelor din Universitatea din Colorado.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici