Acuzaţii în procesul atentatelor de la 11 septembrie îşi amână decizia de a pleda vinovat

Cei cinci acuzaţi în atentatele de la 11 septembrie din SUA, audiaţi luni, şi-au amânat decizia de a pleda vinovat până la următoarea audiere în faţa tribunalului militar american de la Guantanamo, care ar putea avea loc după învestirea preşedintelui ales, Barack Obama.

19 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii în procesul atentatelor de la 11 septembrie îşi amână decizia de a pleda vinovat

Acuzaţii în procesul atentatelor de la 11 septembrie îşi amână decizia de a pleda vinovat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei cinci acuzaţi în atentatele care au provocat moartea a circa 3.000 de persoane în Statele Unite au compărut luni în faţa judecătorului Stephen Henley, în cadrul unei audieri preliminare consacrate pregătirii procesului lor şi ar fi căzut de acord să pledeze vinovat.

Întrebat de judecător dacă doreşte să pledeze vinovat, Khaled Sheikh Mohammed a răspuns "da". "Nu vrem să pierdem timpul", a adăugat el.

Dar judecătorul a declarat că nu este un "răspuns de grup" şi a insistat ca fiecare dintre acuzaţi să răspundă la întrebare.

După ce i-a interogat pe cei cinci bărbaţi, Stephen Henley i-a autorizat pe trei dintre ei, Khaled Sheikh Mohammed, Ali Abd al-Aziz Ali şi Wallid ben Attash să îşi retragă recursurile şi să pledeze vinovat.

Ramzi ben al-Shaiba şi Mustapha al-Hawsawi nu au primit permisiunea de a face acelaşi lucru, în special pentru că starea lor de sănătate mentală face obiectul unei evaluări.

Khaled Sheikh Mohammed şi ceilalţi doi acuzaţi au decis să îşi amâne decizia în aşteptarea rezultatelor acestei evaluări, afirmând că intenţionează în continuare să pledeze vinovat.

Audierea s-a încheiat la ora 18.00 (01.00 ora României), dar judecătorul Henley a prevăzut o nouă şedinţă pentru miercuri dimineaţă, pentru a le permite avocaţilor apărării să ceară informaţii suplimentare privind starea de sănătate a lui al-Shaiba. Cei cinci acuzaţi au afirmat că intenţionează să asiste la această audiere.

Data următoarei audieri nu a fost încă fixată, aceasta urmând a avea loc probabil anul viitor, poate chiar după preluarea funcţiei de către preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, care a promis să închidă Guantanamo.

Deţinuţi la baza de la Guantanamo, toţi cei cinci inculpaţi trebuie să răspundă pentru crime de război, o acuzaţie care poate antrena pedeapsa cu moartea.

Audierea a avut loc pentru prima dată în prezenţa rudelor victimelor de la 11 septembrie. Pentagonul a organizat un sistem de tragere la sorţi pentru a desemna cinci membri ai familiilor victimelor, din peste 100, care să poată asista la audieri, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei, căpitanul J. D. Gordon.

Potrivit Pentagonului, Khaled Sheikh Mohammed i-ar fi propus conceptul atentatelor de la 11 septembrie 2001 lui Osama ben Laden în 1996. După ce a primit aprobarea liderului al-Qaida, el ar fi supravegheat operaţiunea instruind în Afganistan şi Pakistan teroriştii care au deturnat avioanele.

Ceilalţi patru sunt acuzaţi că i-au antrenat pe autorii atacurilor sau pentru că i-au susţinut în diverse grade şi au participat la organizarea atentatelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici