Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA / Deputat rus: Rusia va reacţiona în mod adecvat

Administraţia Barack Obama a autorizat prelungirea unui program care prevede modernizarea focoaselor atomice, o nouă versiune a armamentului strategic neconvenţional urmând să fie fabricată după anul 2020, informează site-ul DefenseNews.com.

6879 afișări
Imaginea articolului Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA / Deputat rus: Rusia va reacţiona în mod adecvat

Administraţia Barack Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA

Administraţia naţională pentru siguranţa nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producţie a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producţie a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operaţională în anul fiscal 2020.

"Intrarea în noua etapă a programului destinat focosului B61-12 reprezintă un progres major pentru NNSA şi pentru talentaţii oameni de ştiinţă şi ingineri implicaţi în această misiune vitală pentru siguranţa naţională a Statelor Unite", a declarat directorul instituţiei, generalul Frank Klotz.

"În prezent, focosul B61 conţine cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem", precizează directorul NNSA.

Anunţul marchează o etapă majoră în planul Administraţiei Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiştilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare.

Deputat rus: Rusia va reacţiona la modernizarea arsenalului atomic al Statelor Unite

Preşedinţia Rusiei a refuzat, marţi, să comenteze informaţiile privind decizia Statelor Unite de a moderniza arsenalul nuclear, dar un membru important al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a explicat că va exista o reacţie simetrică a Moscovei.

"Această problemă ţine de competenţa Ministerului Apărării. Specialiştii trebuie să îşi prezinte evaluările", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Orice încălcare a echilibrului nuclear va alimenta o cursă a înarmării. În mod clar, Rusia va reacţiona în mod adecvat. Dar, după cum preşedintele Vladimir Putin a spus în mod repetat, Rusia nu va fi atrasă într-o cursă a înarmării de amploare, de genul celei care a contribuit semnificativ la destrămarea URSS", a declarat, la rândul său, Dmitri Gorovţov, vicepreşedintele Comisiei pentru Siguranţa Naţională din Duma de Stat.

"Rusia are noi tehnologii care pot fi utilizate pentru contracararea armamentului nuclear american modernizat", a atras atenţia Gorovţov, citat de RIA Novosti.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici