Administraţia federală din SUA, blocată parţial după eşecul negocierilor pe tema bugetului

Activitatea administraţiei federale din SUA va fi blocată parţial începând de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă după ce congresmenii nu au reuşit să ajungă la un compromis pe tema bugetului, ca urmare a disensiunilor referitoare la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul.

285 afișări
Imaginea articolului Administraţia federală din SUA, blocată parţial după eşecul negocierilor pe tema bugetului

Administraţia federală din SUA, blocată parţial după eşecul negocierilor pe tema bugetului

Trump a declarat că iminenta blocare parţială a unor părţi cheie din administraţia federală ar putea dura "foarte mult timp" şi a încercat să arunce vina pentru acest lucru pe democraţi care se opun planului său de construire a a unui zid la frontiera cu Mexicul, informează agenţia Reuters.

Un blocaj parţial va afecta sute de mii de funcţionari publici, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să lucreze fără să-şi primească salariile, iar unii vor intra în concediu fără plată, cu doar câteva zile înainte de Crăciun.

Pe de altă parte, democraţii au indicat că Trump este vinovat pentru această situaţie, care joi a cerut finanţarea zidului după ce anterior susţinuse un proiect bipartizan, aprobat miercuri de Senat, care nu cuprindea alocări de fonduri pentru zid.

Şedinţa de vineri a Camerei Reprezentanţilor s-a încheiat fără ca congresmenii să ajungă la un compromis pe tema bugetului, astfel că blocarea parţială a activităţii administraţiei federale este acum certă.

"Nu vei obţine zidul astăzi, săptămâna următoare sau pe 3 ianuarie, când democraţii preiau controlul Camerei (Reprezentanţilor)", a declarat senatorul Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat.

Preşedintele Trump, care solicită mai multe miliarde de dolari pentru finanţarea construirii zidului, a avertizat că Administraţia este "total pregătită pentru un blocaj foarte lung", relatează agenţia Dpa.

Camera Reprezentanţilor urmează să se reunească din nou sâmbătă după-amiază, în timp ce senatorii continuă să discute în încercarea de a obţine cele 60 de voturi necesare pentru aprobarea bugetului.

În lipsa unui acord, finanţarea pentru nouă departamente federale va fi suspendată începând de la miezul nopţii (ora României, 07:00).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici