Administraţia Obama ar fi renunţat la scutul antirachetă din Europa de Est

Administraţia preşedintelui american, Barack Obama, practic a renunţat la amplasarea elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, susţine cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, în ediţia de joi, citând surse de la Washignton.

25 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama ar fi renunţat la scutul antirachetă din Europa de Est

Administraţia Obama ar fi renunţat la scutul antirachetă din Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: administraţia Statelor Unite caută alte soluţii privind apărarea antirachetă decât bazele în Polonia şi Cehia", potrivit unui lobbyist în favoarea scutului, Riko Ellison, citat de cotidian.

În cadrul unei conferinţe de presă a experţilor în apărare, organizată în urmă cu o săptămână, "generalii nu au menţionat nici măcar o dată planurile privind Polonia şi Cehia", a subliniat Ellison.

"De câteva săptămâni, administraţia testează o reacţie din partea Congresului în legătură cu abandonarea planurilor de instalare a unui scut în Polonia şi Cehia", afirmă Gazeta Wyborcza, citând o sursă anonimă din Congres.

În 2008, Varşovia şi Washington au ajuns la un acord privind instalarea, până în 2013, în Polonia, a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cuplate la un radar puternic amplasat în Cehia, un proiect de apărare globală căruia Rusia i se opune vehement.

Administraţia preşedintelui Obama îşi propune să analizeze proiectul de scut antirachetă, lansat de George W. Bush pentru a contracara ameninţările venite din partea unor ţări ca Iranul. Dar Moscova consideră că acesta reprezintă o ameninţare la adresa propriei securităţi.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat din nou în iulie că Rusia va desfăşura rachete Iskander la Kaliningrad, dacă nu va ajunge la un acord cu Statele Unite în privinţa instalării scutului antirachetă.

Potrivit Gazeta Wyborcza, administraţia Barack Obama vrea mai degrabă instalarea rachetelor interceptoare pe nave în bazele din Israel şi Turcia, precum şi "probabil undeva în Balcani".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici