Aeronava preşedintelui Lech Kaczynski nu era asigurată

Aeronava prezidenţială poloneză, un avion de tip Tu-154, care îl transporta pe şeful statului împreună cu o delegaţie oficială şi care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, nu era asigurată, relatează Le Figaro.

19 afișări
Imaginea articolului Aeronava preşedintelui Lech Kaczynski nu era asigurată

Aeronava preşedintelui Lech Kaczynski nu era asigurată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această dezvăluire a apărut în cadrul anchetei asupra accidentului şi a adus consternare în Polonia, comentează publicaţia franceză. Însă, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, o asemenea obligaţie ar viza doar avioanele civile. Guvernul Poloniei a promis să deblocheze şase milioane de euro pentru a acorda indemnizaţii familiilor victimelor accidentului.

Gazeta Wyborcza a contrazis, de asemenea, afirmaţiile autorităţilor ruse, care exclud posibilitatea unei defecţiuni şi privilegiază ipoteza unei erori de pilotaj, drept cauză a accidentului. Publicaţia poloneză susţine că pilotul aeronavei prezidenţiale, Arkadiusz Protasuk, în vârstă de 36 de ani, vorbea fluent limba rusă, o informaţie confirmată de familia pilotului. El ar fi înţeles, deci, în mod perfect consemnele controlorilor de la aerodromul militar de lângă Smolensk, care i-au cerut să se îndrepte în altă direcţie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile aterizării.

Protasuk ar fi efectuat 1.900 de ore de zbor, fiind considerat un pilot experimentat. El cunoştea terenul, deoarece la 7 aprilie a pilotat şi avionul care-l transporta pe Donald Tusk la Smolensk.

Potrivit presei poloneze, Kaczynski sau un oficial de la bord ar fi făcut presiuni asupra pilotului să aterize, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile. Presa a relatat că în timpul unui zbor către Tbilisi, în 2008, în urma războiului ruso-georgian, Kaczynski ar fi intrat în cabina pilotului ordonându-i să aterizeze în pofida condiţiilor nefavorabile. Pilotul a refuzat însă, iar aeronava a fost redirecţionată către Azerbaidjan, de unde Kaczynski a plecat spre Georgia cu maşina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici