AfD obţine primele mandate în vestul Germaniei în urma alegerilor legislative de la Hamburg

Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut o victorie clară în alegerile legislative din oraşul-land Hamburg, însă Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a obţinut primele mandate în vestul Germaniei, relatează Deutsche Welle (DW) în pagia electronică.

223 afișări
Imaginea articolului AfD obţine primele mandate în vestul Germaniei în urma alegerilor legislative de la Hamburg

AfD obţine primele mandate în vestul Germaniei în urma alegerilor legislative de la Hamburg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida victoriei clare, social-democraţii din SPD (centru-stânga) au pierdut majoritatea absolută în Parlamentul landului, pe care l-au dominat aproape continuu de la cel de-al doilea Război Mondial încoace.

Cel mai vechi partid politic din Germania a obţinut 46,5% din voturile exprimate duminică, potrivit unor previziuni, ceea ce înseamnă că vor fi nevoiţi să negocieze o coaliţie. Presupuşii parteneri ai SPD sunt Verzii, care au obţinut 11,5% din voturile exprimate.

Însă Verzii au avertizat că vor purta "negocieri dure" în cazul în care vor fi abordaţi pentru formarea unei coaliţii.

Primarul oraşului Hamburg Olaf Scholz (SPD) a promis să nu "dezamăgească pe nimeni".

Scrutinul a reprezentat o victorie şi pentru AfD, care a obţinut un scor de 5,5% şi şapte mandate în Parlamentul landului vestic, pentru prima dată de la victoriile înregistrate anul trecut. Pragul de acces în Legislativ este de cinci procente.

În schimb, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel a înregistrat cel mai slab rezultat obţinut vreodată în oraşul-land, primind doar 16% din sufragiile locuitorilor. Liderul organizaţiei de tineret Paul Ziemiak a catalogat alegerile de la Hamburg un "semnal de avertizare" pentru creştin-democraţi.

Liberalii din cadrul FPD, care au părăsit Guvernul federal după alegerile din 2013, au obţinut mandate în Parlamentul Hamburgului, cu un scor de 7-7,5%. Candidata FPD Katja Suding a catalogat rezultatul scrutinului drept "senzaţional" şi s-a declarat "mândră".

Partidul de stânga a obţinut, de asemenea, 8,5% din voturi, iar Partidul Piraţilor (1,5%) nu a trecut pragul electoral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici