Afganistan: 60 de talibani ucişi şi 92 de tone de droguri confiscate

Şaizeci de talibani au fost ucişi în sudul Afganistanului, în cursul unei operaţiuni comune a forţelor armate afgane şi americane, care au efectuat de asemenea una dintre cele mai importante capturi de opium, au anunţat sâmbătă cele două armate.

46 afișări
Imaginea articolului Afganistan: 60 de talibani ucişi şi 92 de tone de droguri confiscate

Afganistan: 60 de talibani ucişi şi 92 de tone de droguri confiscate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operaţiunea a debutat marţi la Marja, la circa 40 de kilometri de Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand.

"Şaizeci de talibani au fost ucişi", a precizat un comunicat comun al armatei arfgane şi celei americane.

Armata a confiscat de asemenea 92 de tone de droguri, una dintre cele mai importante capturi de opium până în prezent, precizează comunicatul.

În cursul operaţiunii, cantităţi "enorme" de produse chimice şi materiale destinate transformării opiumului în heroină, produse chimice utilizate la fabricarea bombelor şi armelor au fost de asemenea confiscate.

Această operaţiune a confirmat că Marja este un "centru de activităţi multiple pentru rebeli", conform comunicatului.

Provincia Helmand, unde mii de soldaţi britanici sunt mobilizaţi, este principala provincie pentru producerea opiumului, care reprezintă peste 90 la sută din producţia mondială.

Cea mai mare parte a acestui opium este transformată în heroină în ţară, apoi trimisă pe pieţele europene, asiatice şi din Orientul Mijlociu.

Conform oficialilor afgani, traficul de droguri a adus anul trecut talibanilor venituri de aproximativ 100 de milioane de dolari, pe care i-au utilizat pentru a achiziţiona arme.

Amiralul american Michael Mullen a declarat joi, în cursul unei audieri în Congres, că lupta împotriva traficului de stupefiante este crucială pentru diminuarea puterii talibanilor şi a aliaţilor lor insurgenţi.

Violenţele comise de insurgenţii afgani, inclusiv de talibanii îndepărtaţi de la putere în noiembrie 2001 de o coaliţie condusă de Statele Unite, s-au dublat în intensitate în ultimii doi ani, în pofida prezenţei a 70.000 de militari străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici