Afganistan: Cel puţin 75 de victime în violenţele din ultimele două zile

Cel puţin 75 de persoane, printre care se numără 20 de poliţişti afgani şi patru militari canadieni, au fost ucise, începând de joi, în diferite regiuni ale Afganistanului, în urma celui mai grav val de violenţe înregistrat de la începutul anului.

23 afișări
Imaginea articolului Afganistan: Cel puţin 75 de victime în violenţele din ultimele două zile

Afganistan: Cel puţin 75 de victime în violenţele din ultimele două zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru militari canadieni şi un interpret afgan au fost ucişi vineri în două atacuri separate cu bombe artizanale, produse în provincia Kandahar, a anunţat armata canadiană. Alţi opt militari canadieni şi un interpret afgan au fost răniţi în urma atacurilor.

De la declanşarea operaţiunilor, în Afganistan şi-au pierdut viaţa 116 militari canadieni.

Aproximativ 40 de persoane au fost ucise joi şi vineri în confruntările izbucnite pe întreg teritoriul Afganistanului, înaintea sărbătoririi Anului Nou persan, care coincide cu echinocţiul de primăvară.

Cel puţin 30 de insurgenţi au fost ucişi joi în provincia Helmand, unul dintre principalele bastioane ale talibanilor din sudul ţării, unde tot joi a fost ucis şi un deputat afgan ostil talibanilor.

Bilanţul anunţat de armata americană este cel mai grav înregistrat în ultimele două luni în cursul unei singure operaţiuni. În data de 7 ianuarie, armata americană anunţase că forţele coaliţiei au ucis 32 de insurgenţi, într-o operaţiune desfăşurată în apropiere de Kabul.

O patrulă formată din militari afgani şi ai coaliţiei aflate sub comandament american a fost atacată "de numeroşi insurgenţi înarmaţi, care au deschis focul cu arme uşoare şi rachete", se arată în comunicatul american. Patrula a ripostat "cu arme uşoare şi cu sprijin aerian, omorând 30 de combatanţi", adaugă comunicatul, precizând că un militar afgan a fost uşor rănit.

Talibanii au revendicat joi atentatul cu bombă soldat cu moartea deputatului Dad Mohammad Khan şi a altor patru persoane, în provincia Helmand.

Armata americană a mai anunţat că trei insurgenţi au fost ucişi vineri, într-un raid împotriva unei celule implicate în producerea de bombe pentru comiterea de atentate la Kabul. La raidul desfăşurat în provincia Logar au participat militari afgani şi forţe ale coaliţiei.

Alţi şapte talibani au fost ucişi în provincia Farah, din sud-vestul ţării, în momentul în care se pregăteau să atace reşedinţa guvernatorului provinciei. În aceeaşi provincie, nouă poliţişti şi şapte suspecţi au fost ucişi într-un atac atribuit tot miliţiilor fundamentaliste, a declarat guvernatorul provinciei, adăugând că un alt poliţist a fost ucis în urma unui atentat sinucigaş cu maşină-capcană, îndreptat împotriva unui vehicul al poliţiei.

În provincia Jawzjan, o zonă din nordul Afganistanului în general puţin afectată de violenţe, nouă poliţişti afgani şi un comandant de district au fost ucişi în confruntări cu talibanii desfăşurate vineri, a anunţat poliţia locală. Confruntările au avut loc în districtul Koshtipa, la graniţa cu Turkmenistanul.

Alţi şase suspecţi au fost ucişi vineri de forţele coaliţiei în mai multe incidente produse în provinciile Kunar, Logar şi Helmand.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici