Afganistan: Talibanii interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri

Libertăţile femeilor au fost reduse şi mai mult în Afganistan, după ce talibanii le-au interzis să lucreze pentru organizaţii neguvernamentale (ONG-uri), scrie BBC.

178 afișări
Imaginea articolului Afganistan: Talibanii interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri

Afganistan: Talibanii interzic femeilor să lucreze pentru ONG-uri

Conducătorii islamişti au declarat că femeile angajate în ONG-uri au încălcat legea Sharia prin faptul că nu au purtat hijab.

Această decizie vine la câteva zile după ce studentele au primit interdicţie de a intra în universităţi - cea mai recentă restricţie asupra educaţiei de când talibanii au recâştigat puterea.

Decizia de sâmbătă a fost anunţat într-o scrisoare a Ministerului Economiei adresată atât ONG-urilor naţionale, cât şi celor internaţionale. Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat că hotărârea se aplică până la noi ordine.

Cu toate acestea, nu a fost imediat clar dacă acest lucru va afecta organismele ONU, care au o prezenţă importantă de asistenţă şi dezvoltare în ţară.

Scrisoarea ameninţa că va anula licenţa oricărei organizaţii care nu se conformează rapid.

Filiala din Asia de Sud a Amnesty International a descris interdicţia ca fiind "încă o încercare deplorabilă de a elimina femeile din spaţiul politic, social şi economic" din Afganistan.

Un imam - a cărui identitate este protejată de BBC - a declarat că talibanii "nu respectă nicio valoare islamică". El a explicat: "Islamul nu a spus că bărbaţii pot învăţa şi femeile nu. Sau că bărbaţii pot munci şi femeile nu. Suntem confuzi în legătură cu această decizie".

Interzicerea ca femeile să frecventeze universităţile afgane la începutul acestei săptămâni a fost condamnată în mod similar. Decizia a declanşat proteste - inclusiv în Herat sâmbătă - care au fost rapid reprimate.

De când au preluat din nou controlul ţării anul trecut, talibanii au restricţionat în mod constant drepturile femeilor - în ciuda promisiunilor că guvernarea va fi mai blândă decât cea din anii 90.

Şcolile secundare pentru fete rămân închise în majoritatea provinciilor. De asemenea, femeilor li s-a interzis accesul în parcuri şi săli de sport, printre alte locuri publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
afganistan,
ong,
femei

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici