AFP: Femeile kamikaze, arma predilectă a rebeliunii islamiste în Rusia - VIDEO

Femeile kamikaze, aflate la originea atentatelor de luni din Moscova, potrivit autorităţilor ruse, au reprezentat în ultimii zece ani arma privilegiată a rebeliunii islamiste din Caucazul de Nord, ele fiind motivate de răzbunare sau implicate împotriva voinţei lor, comentează AFP.

113 afișări
Imaginea articolului AFP: Femeile kamikaze, arma predilectă a rebeliunii islamiste în Rusia - VIDEO

AFP: Femeile kamikaze, arma predilectă a rebeliunii islamiste în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capul şi părţi din cadavrul unei presupuse teroriste kamikaze au fost descoperite luni la staţia de metrou Park Kulturi, din Moscova.

"Era o femeie tânără de 18-20 de ani, cu o faţă tipică regiunii Caucaz şi cu ochi căprui", a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine, citată de agenţia Interfax.

Specialiştii nu consideră aceste elemente surprinzătoare. "Atentatele din Caucazul de Nord sunt comise cel mai frecvent de femei", aminteşte Grigori Şvedov, redactor-şef al portalului de informaţii privind Caucazul kavkaz-uzel.ru (caucasianknot.info în engleză).

Potrivit lui Aleksandr Cerkasov, un specialist de la organizaţia neguvernamentală Memorial, "cel mai adesea răzbunarea este cea care le împinge să se sacrifice".

"Ştim prea puţin în legătură cu vieţile acestor femei înainte de actul terorist, în legătură cu ce le-a făcut să îl comită. Poate, dacă ar fi existat un interes mai mare, ele ar fi putut fi împiedicate să treacă la acţiune", continuă el.

"Deseori femeile sunt cele care au apropiaţi printre terorişti (...) Femeile sunt mai emotive şi dacă iau o decizie, nimic nu le poate opri", explică, la rândul său, Vladimir Vasiliev, preşedintele comisiei din Dumă (Camera Inferioară a Parlamentului) care a condus celula de criză în timpul luării de ostatici într-un teatru din Moscova, în 2002, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Atentatele sinucigaşe comise de femei cecene au început în Rusia odată cu cel de-al doilea război din Cecenia, după intrarea trupelor ruseşti în această republică rebelă din Caucazul rus în anul 1999.

Imaginile care le arată purtând văluri islamice şi centuri umplute cu explozibili în timpul spectaculoasei crize a ostaticilor de la teatrul Dubrovka din Moscova, în octombrie 2002, au provocat o adevărată stare de traumă.

"Ele au fost folosite de liderii rebeli pentru a-i impresiona pe spectatori, pentru a le atrage atenţia. Şi a fost un calcul reuşit", apreciază Aleksandr Cerkasov.

Supranumite "văduvele negre", ele au intrat în atenţia publică de mai multe ori după acea dată, prin atentatul de la un festival rock din Moscova, în iulie 2003 (15 morţi), dubla catastrofă aeriană de la 24 august 2003 (90 de morţi) şi mai multe atacuri mortale în Caucaz.

Într-o anchetă intitulată "logodnicele lui Allah", publicată în 2003, o jurnalistă rusă, Iulia Iuzik, a afrmat că, dintre aceste femei, doar una din zece era motivată de un ideal. Celelalte nouă, aflate frecvent sub influenţa unor substanţe psihotrope, ar fi fost manipulate de un supraveghetor ascuns.

Grigori Şvedov crede, la rândul său, că războiul separatist din Cecenia s-a transformat "într-un război religios în care motivele personale nu contează".

Batalionul de kamikaze Ryad-us-Salihin (Grădina virtuoşilor), creat în 2002 şi care a anunţat în 2009 reluarea activităţilor sale, "încearcă în mod intenţionat să implice femei în activităţile sale. Unul dintre motive este acela că femeile atrag mai puţine suspiciuni", potrivit lui Şvedov.

Aleksandr Cerkasov şi-a exprimat regretul că Rusia nu lasă nici o şansă acestor femei să iasă din cercul terorismului.

El a citat exemplul lui Zarema Mujihoieva care, recrutată pentru a deveni kamikaze, "s-a predat forţelor de ordine" în iulie 2003, în timp ce se pregătea să comită un atentat într-o cafenea din Moscova.

"Ea a mărturisit totul, s-au efectuat arestări datorită acesteia, dar ea a fost condamnată la 20 de ani de închisoare". "În Rusia, dacă cineva este pus pe lista «suspecţilor care îi ajută pe rebeli», el nu poate decât să fie astfel", a conchis Cerkasov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici