AFP: Locuitorii din Copşa Mică, îngrijoraţi mai mult de şomaj decât de poluare

Locuitorii din Copşa Mică ar trebui să se bucure de anunţul privind închiderea uzinei Sometra, însă ei se tem mai mult de şomaj decât de poluare.

38 afișări
Imaginea articolului AFP: Locuitorii din Copşa Mică, îngrijoraţi mai mult de şomaj decât de poluare

AFP: Locuitorii din Copşa Mică, îngrijoraţi mai mult de şomaj decât de poluare (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Este adevărat că uzina ne punea în pericol sănătatea, dar măcar oamenii aveau de lucru", a declarat Diana Roman, în vârstă de 22 de ani, rezumând părerea generală a locuitorilor. Anunţul privind disponibilizarea a 820 din cei circa 1.050 de angajaţi ai acestui combinat a bulversat complet viaţa locuitorilor.

Sometra, deţinută din 1998 de compania grecească Mytilineos, nu crea numai locuri de muncă: "Ea asigura apa curentă, iluminatul public, plătea pentru cadourile de Crăciun pentru copii şi plantarea de pomi în zonă", considerată cea mai poluată din Europa, a declarat primarul Tudor Mihalache.

"Trebuia să veniţi în urmă cu câţiva ani, era teribil", a adăugat el. Mihalache consideră că închiderea uzinei reprezintă "finalul unui capitol". "Nu este uşor, însă va trebui ca oamenii să îşi caute un alt loc de muncă", a explicat el.

Pe dealul pe care se află circa 15 blocuri construite în anii '80, temerile au devenit aproape palpabile. Maricel Getner, în vârstă de 47 de ani, se îndreaptă ezitând spre Sometra. "Am lucrat 23 de ani şi în această seară voi afla dacă figurez pe lista celor care vor fi disponibilizaţi", a spus el.

Noii şomeri vor beneficia de echivalentul a şase salarii, respectiv 1.200 de euro, în funcţie de vechime. "Dar ce vom face după ce vom cheltui aceşti bani?", s-a întrebat el.

Asemeni lui, alţi angajaţi se pregătesc pentru momentul adevărului. La 72 de ani, Ioan Pipig se consideră norocos. "Sunt unul dintre puţinii pensionari de la Sometra care a ajuns la această vârstă. Majoritatea angajaţilor mor după patru sau cinci ani de la pensionare", a explicat el.

Vecinul său, Pavel, consideră că cei mai afectaţi de poluare sunt copiii. "O familie din patru are un copil care suferă de un handicap", a precizat el.

La câţiva kilometri distanţă se află fosta uzină Carbosin, ale cărei emisii au transformat Copşa Mică într-o adevărată pată neagră pe harta Europei.

Citeşte şi:

Sometra Copşa Mică disponibilizează 80% dintre angajaţi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici