AFP: România, o ţară care se luptă cu criminalitatea informatică

Considerată o placă turnantă a criminalităţii informatice, România vrea să se debaraseze de această etichetă şi îşi multiplică operaţiunile împotriva fraudelor pe Internet.

414 afișări
Imaginea articolului AFP: România, o ţară care se luptă cu criminalitatea informatică

AFP: România, o ţară care se luptă cu criminalitatea informatică (Imagine: Mediafax Foto)

Licitaţii online false, phishing, furt de identitate, clonare de carduri de credit: lista infracţiunilor informatice se diversfică şi, în pofida "sfaturilor de prevenţie" oferite de poliţie, au fost înregistrate circa 900 de cazuri de acest tip în primele nouă luni ale anului.

Ultima operaţiune a condus, la sfârşitul lui octombrie, la arestarea a 80 de persoane, membre ale unei reţele internaţionale, care organiza licitaţii fictive pe Internet.

O altă operaţiune de anvergură, desfăşurată în colaborare cu agenţii FBI, a permis arestarea, în mai, a 38 de cetăţeni români, americani şi vietnamezi, suspectaţi că au provocat pierderi de milioane de dolari câtorva mii de persoane private şi instituţiilor de bancare.

"Principala noastră dificultate este legată de caracterul transnaţional al criminalităţii informatice", a declarat pentru AFP numărul doi al departamentului de combatere a criminalităţii informatice, Virgil Spiridon.

O altă dificultate o constituie metodele din ce în ce mai sofisticate ale infractorilor, care constrâng poliţiştii să urmeze în permanenţă cursuri de formare pentru a ţine pasul cu aceştia.

Obişnuită cu mica delincvenţă, poliţia din Râmnicu-Vâlcea se confruntă cu o provocare importantă după ce acest oraş paşnic cu 100.000 de locuitori a fost supranumit "capitala mondială a criminalităţii informatice" din cauza numărului mare de persoane care comit astfel de fraude.

"Este ca o boală contagioasă", a declarat pentru AFP procurorul Valentin Preoteasa, pentru a explica acest fenomen.

Potrivit acestui oficial din cadrul Direcţiei locale pentru combaterea criminalităţii organizate, primii care s-au îmbogăţit din aceste fraude pe Internet şi-au făcut rapid adepţi în rândul tinerilor fără locuri de muncă din acest oraş.

Totuşi, "dacă în urmă cu câţiva ani, aceşti tineri îşi afişau opulenţa, gândidu-se că nu li se poate întâmpla nimic, în prezent au devenit mai discreţi", ştiind că poliţia este pe urmele lor, a asigurat el.

Peste 40 de hackeri au fost arestaţi în judeţul Vâlcea de la începutul anului, graţie mai ales "excelentei cooperări cu FBI", afirmă procurorul.

Agenţii americani au ajutat poliţiştii români care, după mai multe luni de eforturi, au arestat un tânăr internaut care îşi spunea Vlăduţ, acuzat că a provocat pierderi de milioane de dolari site-ului de licitaţii online eBay.

Ţintă privilegiată a infractorilor, site-ul şi-a multiplicat donaţiile de echipamente pentru poliţia română, îngrijorat de faptul că în unele oraşe mici "poliţiştii şi infractorii au ajuns să împartă aceleaşi săli de Internet Cafe".

O altă anchetă a condus la arestarea unui tânăr român acuzat că a pătruns în serverele NASA şi a provocat pagube de 1,5 milioane de dolari.

La încheierea unui proces foarte aşteptat, tânărul a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 240.000 de dolari. Condamnarea nu a întârziat să suscite zvonuri privind o posibilă complicitate între justiţie şi o companie informatică ce dorea să exploateze "talentele" hackerului.

Deşi respinge o astfel de eventualitate, Spiridon este surprins de pedeapsa modică la care a fost condamnat tânărul. "Nu se poate descuraja criminalitatea informatică prin pedepse ca aceasta", îşi exprimă el regretul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici