AFP: Spiritul revoluţiei continuă să existe la Timişoara

Spiritul revoluţiei continuă să existe la Timişoara, fiind transmis de oamenii de rând care şi-au pierdut rudele în evenimentele de acum 20 de ani, comentează AFP.

30 afișări
Imaginea articolului AFP: Spiritul revoluţiei continuă să existe la Timişoara

AFP: Spiritul revoluţiei continuă să existe la Timişoara (Imagine: Emanuel Pârvu/Arhiva Mediafax Foto)

Mulţi dintre participanţii la protestele de acum 20 de ani s-au reunit zilele acestea într-un complex sportiv din Timişoara pentru un turneu de fotbal "în memoria eroilor" din 1989.

"Soţia mea a fost ucisă în cursul manifestaţiilor. Văd că încă nu s-a făcut prea mult pentru aflarea adevărului", spune Ioan Bânciu, în vârstă de 64 de ani.

Dintre cele 12 echipe aflate în competiţie, două - Libertate şi Memorialul Revoluţiei - sunt formate din foşti manifestanţi sau din rude ale victimelor revoluţiei. Celelalte echipe sunt ale unor adolescenţi defavorizaţi sau ale liceelor din Timişoara.

"Este modalitatea noastră de a transmite spiritul revoluţiei, de a transforma durerea noastră în ceva pozitiv", afirmă Harald Pinzhoffer, un profesor de Educaţie fizică în vârstă de 34 de ani a cărui mamă a fost ucisă în 1989.

"Nu pot spune că nu am fost oarecum mândru, dar durerea a fost mai puternică", mărturiseşte Ioan Bânciu. Soţia i-a murit în braţe, la vârsta de 39 de ani. Nu a mai putut recupera truplui ei niciodată, după ce a fost transportat la morgă.

"În pofida decepţiilor şi a confiscării revoluţiei de către foştii comunişti, cel mai important este că avem libertatea", spune episcopul Laszlo Tökes, care a jucat un rol important în protestele de la Timişoara.

Pe 15 decembrie 1989, când agenţii Securităţii voiau să-l expulzeze din cauza predicilor critice la adresa regimului, numeroase persoane s-au adunat în faţa locaşului de cult al minorităţii maghiare, pe strada Timotei Cipariu.

"Era foarte frig. Ni s-au alăturat credincioşii protestanţi români. Erau din ce în ce mai mulţi şi lucrurile au devenit ireversibile", îşi aminteşte Zoltan Balaton, 65 de ani.

"Nu ne-am revoltat pentru că eram neapărat curajoşi. Puteam continua să acceptăm umilinţa, cu ruşine, şi să rămânem sclavi. Sau să luptăm", explică Balaton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici