Africa de Sud: Fostul preşedinte Jacob Zuma s-a predat, ca să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoarea

  • Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj.
  • Zuma urma să fie arestat miercuri, înainte de miezul nopţii, însă a ales să se predea singur.
  • Cu doar o jumătate de oră înaintea expirării termenului, un convoi de zece maşini a părăsit reşedinţa lui Jacob Zuma.
725 afișări
Imaginea articolului Africa de Sud: Fostul preşedinte Jacob Zuma s-a predat, ca să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoarea

Jacob Zuma

Fostul preşedinte nu a avut nicio apariţie publică miercuri. În cele din urmă, ştirea a apărut într-o postare pe Twitter: "Preşedintele Zuma a decis să respecte ordinul de încarcerare. Este în drum spre o unitate de corecţie" din provincia Kwazulu-Natal, a declarat fundaţia care îl reprezintă.

De asemenea, poliţia a confirmat, tot pe Twitter, că "fostul preşedinte al Africii de Sud, domnul Jacob Zuma, a fost plasat în detenţie".

Jacob Zuma a fost condamnat săptămâna trecută de către cea mai înaltă instanţă a ţării. A avut timp la dispoziţie până duminică seara pentru a se preda, în caz contrar poliţia având ordin să îl aresteze până miercuri la miezul nopţii.

Fostul şef al ţării, obişnuit cu instanţele judecătoreşti, a obţinut o re-examinare a sentinţei de către Curtea Constituţională într-o nouă şedinţă, programată pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestării sale până atunci, însă decizia urmează să fie pronunţată vineri de către instanţa din Pietermaritzburg.

Aceste recursuri au făcut să planeze îndoiala în privinţa arestării sale.

Adresându-se miercuri seara la Nkandla susţinătorilor acestui lider politic carismatic, fiul său, Edward Zuma, a spus că pentru a intra pe proprietate autorităţile vor trebui să "treacă peste cadavrul meu", şi a adăugat că tatăl său este "în cea mai bună formă a sa".

Jacob Zuma este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani de guvernare (2009-2018). Acesta a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte în 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici