"Agenţi ai schimbării", medaliaţi de Barack Obama - VIDEO, GALERIE FOTO

Preşedintele SUA, Barack Obama, a acordat, miercuri, Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană, unui număr de 16 personalităţi din diverse domenii, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace Desmond Tutu, astrofizicianul Stephen Hawking şi actorul Sidney Poitier.

32 afișări
Imaginea articolului "Agenţi ai schimbării", medaliaţi de Barack Obama - VIDEO, GALERIE FOTO

Sidney Poitier primeşte Medalia Libertăţii de la preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Mary Robinson

Fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson şi laureatul premiului Nobel pentru economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit "bancherul săracilor", s-au numărat printre cele 16 personalităţi premiate miercuri, pe care preşedintele SUA i-a calificat drept "agenţi ai schimbării".

"Nicio barieră impusă de rasă, sex sau infirmitate fizică nu poate constrânge spiritul uman", a declarat Barack Obama, în discursul său introductiv, reamintind că "ceea ce caracterizează cu adevărat o viaţă umană este ceea ce faci pentru ceilalţi".

Preşedintele Obama a glumit înainte de a-i oferi prestigioasa medalie astrofizicianului britanic Stephen Hawking - cunoscut pentru teoria sa asupra găurilor negre, imobilizat într-un scaun cu rotile din cauza unei scleroze laterale amiotrofice de care suferă de 40 de ani -, declarând că el a fost "un bărbat strălucitor, dar un student mediocru".

Stephen Hawking

Barack Obama a reamintit că arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, care a fost, de asemenea, medaliat miercuri, a continuat să predice în faţa credincioşilor săi chiar şi atunci când a fost atacat cu gaze lacrimogene şi de câinii poliţiei regimului apartheid din Africa de Sud. Obama a spus despre Desmond Tutu că este "vocea celor oprimaţi, coristul conştiinţei noastre".

Totodată, Sidney Poitier, primul actor de culoare laureat cu Oscar, în 1963, a contribuit la lupta împotriva prejudecăţilor rasiale, a reamintit preşedintele american. De asemenea, despre Muhammad Yunus, fondatorul Grameen Bank, specializată în acordarea de microcredite, liderul american a declarat: "el a încercat să ajute un sat, însă a reuşit, într-un fel, să schimbe lumea întreagă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici