Agenţiile de informaţii din SUA au neglijat China şi Orientul Mijlociu

Agenţiile americane de informaţii, inclusiv CIA, au neglijat China şi Orientul Mijlociu, deoarece s-au concentrat prea mult asupra opraţiunilor militarilor şi loviturilor cu avioane fără pilot, se arată într-un raport Intelligence Advisory Board (IAB), citat de Washington Post.

415 afișări
Imaginea articolului Agenţiile de informaţii din SUA au neglijat China şi Orientul Mijlociu

Agenţiile de informaţii din SUA au neglijat China şi Orientul Mijlociu

După atentatele de la 11 septembrie 2001, activitatea CIA, a Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA) şi altor agenţii de informaţii a vizat mai mult lupta împoriva terorismului şi zone de război, ca Irakul şi Afganistanul, subliniază acest raport pentru 2012 întocmit de AIB, care oferă consiliere Casei Albe în aceste probleme.

"Comunitatea de informaţii a devenit, într-o anumit măsură, o operaţiune de susţinere militară", apreciază copreşedintele AIB David L. Boren, citat de cotidianul american.

În opinia acestui fost senator, există un dezechilibru între "numărul de personal şi experţi staţionaţi în locuri ca Irakul şi Afganistanul, în comparaţie cu alte ţări de mare importanţă".

"Pe termen lung, ce este mai important pentru America: Afganistanul sau China", a întrebat el.

Spionajul tradiţional "a avut de suferit de când CIA a făcut eforturi tot mai mari de partea opraţională", deplânge alt membru IAB, Lee H. Hamilton, citat de Washington Post.

În opinia sa, a venit vremea unei "reconsiderări a logicii (americane) de război, concentrării asupra luptei împotriva terorismului (...) şi revenirii la misiuni tradiţionale de colectare şi analiză" de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici