Agenţiile străine: Geoană îi urează succes lui Băsescu, declarat câştigător în alegeri

Curtea Constituţională din România a confirmat luni alegerea preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu, pentru un nou mandat, scriu principalele agenţii de presă străine, notând că Mircea Geoană, rivalul său social-democrat, şi-a recunoscut înfrângerea şi i-a urat succes.

12 afișări
Imaginea articolului Agenţiile străine: Geoană îi urează succes lui Băsescu, declarat câştigător în alegeri

Agenţiile străine: Geoană îi urează succes lui Băsescu, declarat câştigător în alegeri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională a confirmat alegerea lui Băsescu şi a respins cererea de anulare a scrutinului depusă de rivalul său social-democrat Mircea Geoană, menţionează AFP.

Agenţia germană DPA notează că, în opinia Curţii Constituţionale, rezultatele renumărării voturilor nule, anunţate anterior în cursul zilei, sunt suficiente pentru a permite validarea scrutinului.

Liderul social-democrat Mircea Geoană şi-a recunoscut înfrângerea în scrutinul prezidenţial de la 6 decembrie, acceptând decizia Curţii Constituţionale, care a respins cererea sa potrivit căreia Băsescu a câştigat prin fraudă, relatează Reuters.

"Accept decizia Curţii (...) şi îi urez lui Traian Băsescu noroc", a declarat Geoană, adăugând că "suspiciunea de fraudă în aceste alegeri va urmări România şi democraţia noastră".

Decizia de luni a Curţii ar urma să aducă stabilitate în România, al cărei Guvern a fost demis de Parlament la 13 octombrie, într-un vot de neîncredere, scrie la rândul său agenţia AP.

Associated Press menţionează că Geoană a continuat să insiste că alegerile au fost fraudate şi Curtea a ignorat "dovezi extrem de clare".

Potrivit AFP, Geoană a cerut formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a clarifica modul în care s-au desfăşurat alegerile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici