Agentul francez răpit în Somalia ar fi fost eliberat

Unul dintre agenţii francezi răpiţi la 14 iulie în Somalia, a fost eliberat miercuri în schimbul unei răscumpărări şi se află în siguranţă la sediul preşedinţiei somaleze, potrivit oficialilor şi unui lider islamist.

26 afișări
Imaginea articolului Agentul francez răpit în Somalia ar fi fost eliberat

Unul dintre agenţii francezi răpiţi în Somalia s-a refugiat în palatul prezidenţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă spun că unul dintre cei doi ostatici (francezi) răpit luna trecută la Mogadishu este în grija Guvernului. Este sănătos şi este în siguranţă", a declarat ministrul pentru Informaţii, Dahir Mohamud Gele.

Guvernul somalez de tranziţie continuă "eforturile în vederea eliberării celui de al doilea ostatic", a adăugat ministrul.

"Confirmăm că unul dintre cei doi cetăţeni francezi care au fost luaţi ostatici la Mogadishu se află sub protecţia Guvernului federal de tranziţie şi este în siguranţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, Eric Chevallier, adăugând că acţiunea a decurs fără violenţă.

Potrivit versiunii iniţiale oferite de un consilier al preşedinţiei somaleze, agentul a putut să scape şi să ajungă la palatul prezidenţial.

"Ostaticul francez nu a fugit", ci a fost eliberat în urma plătirii unei răscumpărări către răpitorii săi, a declarat un lider al mişcării islamiste care îl ţinea ostatic, Hezb al-Islam, sub protecţia anonimatului.

"Ostaticul a fost eliberat după ce unele dintre gărzi au fost mituite. Acestea au cerut iniţial cinci milioane de dolari (...) Anchetăm acest incident", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt Ministerului francez de Externe a dezminţit însă plata unei răscumpărări pentru eliberarea agentului.

Agentul francez a fost eliberat în jurul orei locale 04.00 (04.00 ora României) la Gubta, un cartier din Mogadishu şi bastion al insurecţiei islamiste, potrivit aceleiaşi surse, informaţiile fiind confirmate şi de un oficial somalez.

Cei doi au fost reţinuţi de insurgenţi islamişti, unul de către combatanţii islamişti shebab, şi altul de miliţiile partidului Hezb al-Islam, o grupare politică condusă de şeicul Hassan Dahir Aweys.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici