Agresorul de la baza Fort Hood era supraponderal şi nu avea voie să lucreze în armată

Agresorul acuzat de uciderea a 13 militari în noiembrie la baza americană de la Fort Hood, maiorul Nidal Hasan, era prea gras şi era de un neprofesionalism "cronic" în timpul pregătirii sale ca psihiatru, potrivit e-mailurilor superiorilor săi ierarhici, scrie Washington Times în ediţia online.

24 afișări
Imaginea articolului Agresorul de la baza Fort Hood era supraponderal şi nu avea voie să lucreze în armată

Agresorul de la baza Fort Hood era supraponderal şi nu avea voie să lucreze în armată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste e-mailuri se numără între o serie de dovezi potrivit cărora ofiţerii dispuneau de motive pentru a întrerupe instuirea lui Hasan şi probabil să-i reevalueze capacitatea de a ocupa funcţia de medic militar, dar nu au acţionat în acest sens. Superiorii săi de la Centrul medical militar Walter Reed din Washington i-au permis să-şi încheie rezidenţiatul în 2007, să obţină o bursă de studii avansate şi să fie promovat ca maior. El a fost în cele din urmă transferat la baza Fort Hood din statul Texas în 2009.

La 5 noiembrie 2009, Hasan şi-a împuşcat mortal 13 colegi din cadrul armatei, strigând "Allah este mare" în momentul deschiderii focului, potrivit martorilor, citaţi de Washington Times.

O anchetă realizată de armată şi publicată în ianuarie recomanda sancţionarea disciplinară a superiorilor ierarhici ai lui Hasan care nu au făcut sesizări privind comportamentul aceastuia şi i-au atribuit, în schimb, alte sarcini. În mai 2007, în perioada în care căpitanul Hasan urma să-şi încheie rezidenţiatul în psihiatrie, superiorul său ierarhic a anunţat că acesta nu a reuşit să treacă teste fizice deoarece era supraponderal. "Este un ofiţer de un neprofesionalism cronic (...)", a afirmat directorul responsabil cu programul de rezidenţiat într-un e-mail.

Nidal Malik Hasan, care fost rănit în schimbul de focuri, a fost acuzat de comiterea a 13 crime şi riscă pedeapsa cu moartea dacă va fi condamnat. El aşteaptă în acest moment decizia Curţii Marţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici