Ahmadinejad i-a calificat pe oficialii britanici şi ai altor state europene drept "retardaţi politici"

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, i-a cerut joi preşedintelui american, Barack Obama, să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Iranului, a anunţat agenţia de presă FARS.

28 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad i-a calificat pe oficialii britanici şi ai altor state europene drept "retardaţi politici"

Ahmadinejad i-a calificat pe oficialii britanici şi ai altor state europene drept "retardaţi politici" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El i-a calificat pe oficialii britanici şi ai altor state europene drept "retardaţi politici".

"Sper că veţi evita să vă amestecaţi în afacerile Iranului şi vă veţi exprima regretele în aşa fel încât poporul iranian să fie informat", a declarat Ahmadinejad, adresându-i-se lui Obama, potrivit FARS.

Preşedintele iranian ultraconservator, Mahmoud Ahmadinejad, a cărui realegere contestată în special de Mir Hossein Moussavi se află la originea crizei actuale, acuzase şi duminică Statele Unite şi Marea Britanie de "ingerinţe" în afacerile interne iraniene, în vreme ce Guvernul său i-a convocat pe ambasadorii şi reprezentanţii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene aflaţi în post la Teheran.

Liderul iranian a afirmat că limbajul lui Barack Obama aminteşte de epoca predecesorului său, George W. Bush, şi că acesta riscă să submineze orice dialog între cele două state, care au relaţii ostile.

"Veţi utiliza acest limbaj faţă de Iran (în orice discuţie în viitor)? Dacă aşa vor sta lucrurile, nu vom mai avea nimic de discutat. Credeţi că acest comportament va rezolva această problemă? Singurul rezultat va fi că poporul că va considera la fel ca Bush", a precizat acesta.

De la instalarea la Casa Albă, Obama şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu autorităţile iraniene fără a pune sub semnul întrebării regimul, cele două state nemaiavând relaţii diplomatice din 1979.

Marţi, Obama şi-a înăsprit tonul împotriva Teheranului condamnând reprimarea manifestaţiilor postelectorale şi respingând acuzaţiile iraniene de ingerinţă. El a apreciat totodată că realegerea lui Ahmadinejad la 12 iunie pune "probleme serioase".

Până în prezent liderul american a adoptat o atitudine mai prudentă faţă de criza iraniană, oscilând între simpatia faţă de manifestanţi şi dorinţa de a nu se amesteca în problemele Teheranului.

Obama a cerut de asemenea Teheranului să "guverneze prin consens şi nu prin forţă", evocând violenţele din timpul manifestaţiilor din Iran, soldate cu cel puţin 17 morţi, 100 de răniţi şi sute de arestări. El a adus un omagiu "curajului" manifestanţilor iranieni.

Ahmadinejad a lansat un nou atac împotriva unor lideri europeni, care au criticat dur reprimarea manifestanţilor.

"În ultimele zile Marea Britanie şi alte câteva state europene au făcut unele lucruri, dar acest lucru nu este important", a declarat liderul iranian, adăugând că "Guvernele Marii Britanii şi altor state europene sunt conduse de o bandă de retardaţi politici".

Puterea iraniană a exclus anularea alegerilor prezidenţiale contestate şi a anunţat că noul preşedinte şi Guvernul său vor fi învestiţi între 26 iulie şi 19 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici