Ahmadinejad regretă moartea mai multor manifestanţi

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că regretă moartea mai multor manifestanţi, după alegerile prezidenţiale contestate din iunie, într-un interviu difuzat joi de postul american de televiziune NBC.

10 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad regretă moartea mai multor manifestanţi

Ahmadinejad regretă moartea mai multor manifestanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Regretăm toţi că au fost ucise persoane", a declarat preşedintele iranian, a cărui realegere la 12 iunie, marcată de fraude, potrivit candidaţilor învinşi, a provocat cele mai grave mişcări din istoria Republicii Islamice.

La nivel oficial, aproximativ 30 de persoane au murit în manifestaţiile care au avut loc timp de mai multe săptămâni.

Opoziţia a avansat numărul de 69 de morţi. Cel puţin 4.000 de persoane au fost arestate, potrivit surselor oficiale.

Ahmadinejad a adăugat că regretă decesul tinerei Neda Agah-Soltan, ucisă în timpul unei manifestaţii la Teheran.

Înregistrarea video, realizată de un amator şi difuzată pe Internet, a provocat un val de emoţie şi indignare în toată lumea.

"Am fost întristat, aşa cum au fost întristaţi toţi iranienii", a spus preşedintele Ahmadinejad, care a cerut demararea unei anchete în acest caz.

Tânăra femeie ar fi fost împuşcată în piept, dar identitatea trăgătorului rămâne până în prezent necunoscută.

"Credem că acest incident este o moarte suspectă", a spus preşedintele iranian. "Suntem într-adevăr dezolaţi şi sunt sigur că adevărul va ieşi la iveală", a continuat el.

Un medic care a afirmat că a încercat să o salveze pe tânăra femeie a declarat la postul BBC că, la puţin timp după ce ea a fost împuşcată, manifestanţii l-au identificat pe trăgător ca fiind un membru al miliţiei islamice basij, care susţine regimul.

Presa oficială şi alţi reprezentanţi ai puterii au respins această versiune, afirmând că incidentul a fost înscenat de "duşmanii" Republicii Islamice pentru a denigra imaginea puterii.

Ahmadinejad urmează să participe săptămâna viitoare la Adunarea Generală a ONU, de la New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici