Iran: Familia tinerei Neda, obligată de autorităţi să-şi părăsească locuinţa - VIDEO

Autorităţile iraniene i-ar fi obligat pe membrii familiei tinerei Neda Agha Soltan să-şi părăsească locuinţa din capitala iraniană scrie The Guardian.

57 afișări
Imaginea articolului Iran: Familia tinerei Neda, obligată de autorităţi să-şi părăsească locuinţa - VIDEO

Iranul susţine că tânăra Neda, ucisă la Teheran, ar fi fost confundată cu sora unui terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vecinii spun că familia tinerei nu mai locuieşte în apartamentul din strada Meshkini din estul Teheranului, fiind obligată să se mute după moartea femeii.

Poliţia nu a predat cadavrul familiei, organizarea funeraliilor a fost anulată, corpul neînsufleţit a fost îngropat fără ştirea familiei, iar Guvernul a interzis organizarea de ceremonii de funerare în moschei.

"Nu ştim decât că ei (familia) au fost obligaţi să-şi părăsească apartamentul", spune un vecin.

Publicaţia britanică nu a reuşit să-i contacteze direct pe membrii familiei pentru ca aceştia să confirme dacă au fost obligaţi să plece.

Guvernul îi acuză pe protestatari de moartea tinerei Neda Soltan, prezentând-o ca un martir al miliţiei basij.

Javan, o publicaţie pro-guvernamentală, a mers până acolo încât l-a acuzat pe recent expulzatul corespondent BBC, Jon Leyne, că ar fi angajat "asasini" care să o împuşte pentru ca el să poată realiza un film documentar.

Soltan a fost împuşcată mortal sâmbătă seara, în apropierea locului unde au avut loc ciocniri între militanţii proguvernamentali şi demonstranţi, devenind un simbol al mişcării iraniene de protest.

Preşedintele Barack Obama a vorbit despre "imaginea dureroasă" a clipelor morţii tinerei, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o miercuri.

Vecinii nu doar din blocul unde locuia familia victimei, ci şi din alte clădiri din apropiere, au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de moartea femeii, dar poliţia s-a grăbit să elimine orice semne de tristeţe publică şi a sosit imediat ce a aflat că un prieten al acesteia a venit la apartamentul familiei.

Conform tradiţiei persane, familia a pus pe clădire un anunţ funerar şi un banner negru pe clădire.

Dar poliţiştii le-au dat jos, refuzând să permită familiei să manifeste orice formă de tristeţe. A doua zi, familia a fost obligată să se mute.

De atunci, vecinii au primit telefoane suspecte care îi avertizau să nu discute cu nimeni despre moartea fetei şi să nu protesteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici