Ahmadinejad sfidează SUA şi evită subiectul crizei din Iran

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care se confruntă cu un val de proteste în ţara sa după alegeri, a preferat să sfideze Statele Unite marţi, în timpul unui summit regional din Rusia, afirmând că "epoca imperiilor" ar fi "încheiată".

95 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad sfidează SUA şi evită subiectul crizei din Iran

Ahmadinejad sfidează SUA şi evită subiectul crizei din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ordinea internaţională capitalistă bate în retragere", a declarat el de la tribuna summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la care participă Rusia, China şi patru ţări din Asia Centrală, Iranul având statutul de observator, la Ekaterinburg (Urali).

"Este evident că epoca imperiilor este încheiată şi nu va mai reveni", a adăugat el, făcând astfel aluzie la Statele Unite, în timpul primei sale călătorii în străinătate în urma realegerii sale contestate de vineri.

"Putem să credem că vom rezolva toate problemele cu mecanismele şi cu structurile depăşite? Schimbări radicale sunt indiscutabile şi inevitabile", a subliniat el, referindu-se la criza economică şi financiară mondiale.

Ahmadinejad nu s-a referit, în schimb, deloc la situaţia din ţara sa, în timp ce susţinătorii săi se pregăteau să manifesteze marţi, la Teheran, în acelaşi loc unde au manifestat opozanţii săi, într-un climat de tensiuni intensificate de moartea a şapte civili cu o zi înainte.

El a preferat să laude meritele OCS, estimând că această organizaţie ar putea juca un rol "de avangardă în soluţionarea problemelor economice, deschizând calea unor schimbări pozitive în arhitectura economică, politică şi culturală".

Capitalele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest scrutin şi la violenţe. Prin contrast, primirea făcută de către autorităţile ruse iranienilor a fost mult mai călduroasă.

"Problema alegerilor în Iran este o afacere internă a poporului iranian", a declarat adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Serghei Riabkov.

Moscova şi-a prezentat, de asemenea, satisfacţia că preşedintele Ahmadinejad a ales Rusia ca destinaţie a primei sale călătorii după realegerea sa.

"Salutăm faptul că alegerile au avut loc, salutăm preşedintele nou ales al Iranului pe teritoriul rusesc", a spus Riabkov.

Este "foarte simbolic (faptul) că preşedintele Ahmadinejad efectuează tocmai în Rusia prima sa călătorie în străinătate după realegerea sa", a continuat Riabkov.

"Eu cred că aceasta este garanţia că relaţiile dintre Rusia şi Iran vor continua să se dezvolte şi mai mult, în mod progresiv", a adăugat acesta.

Imagini difuzate de organizatorii summitului îl înfăţisau pe preşedintele iranian, destins şi surâzător la coborârea din avionul său, ulterior strângând mâna omologului său rus, Dmitri Medvedev, înaintea începerii acestei întâlniri.

Medvedev şi Ahmadinejad, care au avut o întâlnire bilaterală cu oacazia acestui summit, şi-au exprimat voinţa de a continua "cooperarea economică" şi "contactele" lor, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Natalia Timakova, citată de Interfax.

OSC a fost creată în 1996 de Rusia şi China ca o alternativă la NATO, cu scopul de a contrabalansa influenţa Statelor Unite în Asia centrală. Patru dintre cele cinci foste republici sovietice situate în această regiune, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan, sunt membre ale acesteia.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a anunţat că ţara sa va acorda un credit în valoare de zece miliarde de dolari acestei organizaţii, pentru a face faţă consecinţelor crizei.

"Ţările noastre trebuie să îşi consolideze cooperarea în cadrul OCS. Doar în acest fel vom putea rezista crizei şi vom putea consolida organizaţia noastră", a declarat Jintao.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici